Chili paprika betegsége

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A chili levelén a foltosodást nem gomba és nem is baktérium okozza. A tartási körülmények ismeretében tudnánk többet. A víz- és tápanyag-adagolás egyéb tényezők figyelembevételével megközelítheti az optimálisat. Perzselés a legvalószínűbb, amely a Cuproxat használatából adódhat. A szer dózisa is jelentős lehet 1 liter permetléhez max. 5 ml szer szükséges. A hetenként adott rézszulfát hatóanyag is károsíthat = rézmérgezés, mely a foltosodáson kívül a levelek hullását is okozza. A még zöld színű részek sárgulása viszont kevés nitrogénpótlásra utalnak. A paprika nitrogén igénye nagyon magas.

#57109
Robert Máth

Tisztelt Szakértők!
Chili paprikákon barna doltok jelentek meg a levelein. Baktérium,v gomba?
Viz,táp optimális adagban
Hetente kora reggel Suproxátot kapnak de nem fogta meg. lehullanak a levelek és felkopaszodt a paprika.
A választ előre is Köszönöm!

#56949
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Baktériumos fertőzés miatt ilyen foltosak a levelek. Baktériumok ellen csak a réz véd. Ajánlom a Cuproxat-ot /vagy Champion/ a levelekre permetezve úgy, hogy alulról is kapjon permetet a levél. Nitrogéndús tápoldatot is jó volna adni.

#53547
Legéndi Renáta

Feltöltök egy képet a fonákjáról is.

#53328
Renata Legend

Üdvözlöm!

Szeretnék tanácsot kérni az alábbi betegség kapcsán. Chili paprikán jött elő az alábbi foltosodás. A levelek kissé elsárgulnak, majd lehullanak. Gazdaboltban atkára gyanakodtak, 2-szer bepermeteztem őket Ortus permetszerrel, azonban tovább terjedt. (Panelban nevelek a palántákat, erkély nincs.) Megmenthetőek még a paprikák?

Segítségét köszönöm szépen!

#53314
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A paprikán nem betegség, vagy kártevő okozza az elváltozásokat. A képen látható levélszél tünet, a foltosodás és a levélnyél abnormális fejlődése mind-mind a környezeti tényezők hatására történt. Igaz, fóliában vannak a növények, de nincs elegendő fény, a külső hideg miatt a szellőztetés is elégtelen lehet. Az időjárás alakulásával, a látható anomáliák megszűnésével számolhat.

#53275
Gergely Csapó

Üdvözlöm!

Fóliában nevelt paprikáim (Habanero,, Jalapeno, Moruga) az alábbi barna levélfoltos tüneteket produkálják. Több növényen a levelek is pöndörödnek, némelyik levélnyél eltekeredett, és fonákkal felfelé áll a növényen. Heti egy alkalommal Ferticare műtrágyát kapnak 1.5/l.

Előre is köszönettel:

Csapó Gergely

#53140
Pap Edina Szaktanácsadó

Tápanyaghiány az ok. Főleg nitrogén.

#53127
Csanád O

Szép napot!

Otthon hobbiból termesztek néhány tő chilit és sajnos több paprikán észrevettem ezeket a foltokat/sárgulást és nem tudom pontosan mi lehet. Kezdetben csak apró sárga foltok majd azoknak a közepén kis barna pontok jelennek meg. Ez a példány egy szellem paprika de habaneron is van. Segítségüket kérem a beazonosításban!
Válaszukat előre is köszönöm!

#53062