Paprika gyökeresedési probléma.

kovács lászló

Köszönöm szépen.
Az égetésre nem gondoltam, ezért használjuk a szabályzott lebomlású műtrágyát. és azért sem mert a leveleken nem látszódott semmilyen túladagolási tünet.
A mérést viszont megpóbálom

#53193
Pap Edina Szaktanácsadó

A túl sok műtrágya miatt sókárra gyanakszom, egyszerűen leégette a gyökércsúcsokat a sok tápanyag. Ha üzletszerűen foglalkoznak palántaneveléssel, célszerű beszerezni egy egyszerű EC-mérőt. Ki kell mostani a sókat a talajból.
https://www.gazdabolt.hu/diagnosztikai-eszkoz/2668-ec-mero-ec60.html

#53126
kovács lászló

Kedves Edina,
Köszönöm a válaszát. Igen ez az év nagyon nehéz volt. Az előző levélben nem jól írtam 1-3 hónapos osmocote-t használunk. Ezt csak a biztonság kedvéért, mert a tőzeg starter műtrágyával van keverve alapból. Ebben az évben próbáltunk szuperfoszvátot keverni a tőzeghez, valamint használtunk Fitohorm 30P tápoldatot is. Valamivel jobb lett a gyökérzet, de most is van amivel nem vagyok elégedett. A kép csatolás remélem sikerült most.

#53042
Pap Edina Szaktanácsadó

Kérem, hogy csatolja a képeket. Az idén a hideg és fényszegény tavasz miatt a paprikapalánta nevelése nem volt egyszerű feladat. A nevezett műtrágya a későbbiekben adja majd le a tápanyagtartalmát, hidegben nehezen indul be a tápanyagleadás a burkolt szemcsékből. A gyökeresedés serkentésére könnyen felvehető foszforra van szükség. Ilyenkor a Solinure 9 https://www.gazdabolt.hu/vizoldhato-komplex-mutragya/6208-solinure-gt-9-11-35-112mgote-25-kg.html vagy a Ferticare Starter https://www.gazdabolt.hu/vizoldhato-komplex-mutragya/214-ferticare-starter-15-30-15-25-kg.html javasolt beöntözéssel. A talpmeleg alapvető.

#52954
kovács lászló

Tisztelt Tanácsadó!

Szeretnék tanácsot kérni a paprika palántanevelésnél tapasztalt problémámmal kapcsolatban. Hosszú évek óta foglalkozunk palánta neveléssel, az utóbbi 2-3 évben vettem észre, hogy a már kiültetésre fejlődött növények gyökérzete szinte egyenlő a nullával és van olyan amelyik teljesen teleszőtte a poharat. Jelenleg Kekkila magvető tőzeg DSM3W 280L használom. A pikírozást 4 leveles nővénynél kezdjük. Ekkor kerül a tőzegbe Osmocote Exact Standard 3-4 hó Káliumos 3-4g/l mennyiségben. Öntözés pikírozáskor felszivatás később igény szerint a légtér hőmérséklettel azonos vízzel. A képen egy olyan növény van ami közel 5 hét alatt nem fejlődött semmit a régi gyökérzet teljesen eltűnt, és most kezd új fejlődni. Ehhez hasonlítanak a fent leírt fejlett növényeké is. Válaszát előre is köszönöm.

#52942