Paradicsom fonnyadása

Mészáros Daniel

Igen, de jövőre mit ajánlana ültetés előtt a talajba beledolgozni? Jövőre ne keljen ugyan ezekkel a problémákkal szembenezni

#50956
Pap Edina Szaktanácsadó

Alább elhangzott: pl. Proplant,

#50903
Mészáros Daniel

Tisztelt szaktanácsadó
Az idén nekem is hasonló problémáim voltak. Ültetés előtt milyen hatóanyagú szerrel lehetne kezelni a talajt? Mert nálam ez visszatérő gond

#50776
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A talajgomba /Verticillium, Fusarium,stb./ támadása a talajból történik. A képen látható, hogy a szár a talaj közelében elvékonyodik, barnul. A kár az edénynyalábok eltömítése révén mutatkozik, ezáltal megszűnik a tápanyag-szállítás és a vízfelvétel is. Ültetést megelőzően eredményesebben lehetne kezelni, most a Proplant gombaölőszert tartalmazó talajfertőtlenítőt tudja használni, mely a gyökéren keresztül is felszívódik és felvétele után a növényben alulról felfelé terjed. Használatának részletes leírása a csomagolóburkolaton megtalálható .

#50756
András Szabó

Tisztelt Szakértő!
Küldöm a kért fényképet a növényről.Egyben érdeklődnék is, hogy milyen talajfertőtlenítő szert ajánlana?

Üdvözlettel:Szabó András

#50428
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A probléma a gyökerektől indul. A levelek nemcsak fonnyadnak, hanem fényüket is elvesztik. A hajtatoház fertőlenítése és a talaj gombaölőszeres kezelése a palánták ültetése előtt rendkívül fontos. A Trifender azonnal nem fejti ki hatását - hatóanyaga mikrogombákból származik., melyeknek a földben fel kell szaporodni. Legjobb ültetés előtt használni.
Melyik kórokozóról van szó? Ennek meghatározásához a fonnyadó tövek szárának föld közeli részéről kérek fotót. Nagyon jó, de nagyon drága a Previcur. Alkalmazásának szabályait a csomagolóanyagon megtalálja. Szisztemikus készítmény, permetezéssel, beöntözéssel használja. Képet feltétlen küldjön!

#50389
András Szabó

Az idén a képen látható fonnyadás jelent meg a hajtatott paradicsomomban. Rendszeresen van permetezve gomba és rovarölő szerekkel. Egyszer már Trifenderrel is be lett locsolva. Ennek ellenére egyre több növény kezd el fonnyadozni. Mi ez a betegség és hogyan lehetne védekezni ellene?
Válaszát előre is köszönöm.

#50352