cukkini és sárgadinnye

Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Farsang Tamás!

Bízom benne, hogy az idei év kertészeti nehézségei nem veszik el a kedvét, ettől a nagyon szerethető szakmától. A terméskötődés elmaradásának számos oka lehet.Néhányat felsorolok, a teljesség igénye nélkül. A legvalószínűbbek: a bibére jutott pollen a nagy melegben kiszárad, mielőtt csíratömlőt fejlesztve meg tudna termékenyíteni. A megporzást végző rovarok nem aktívak a magas hőmérséklet miatt. Az extrém időjárás miatt csak termős virágok fejlődnek, porzósok nem. Vírusfertőzés is okozhatja.
Amennyiben még egészséges a lombja a növényeknek, akkor a cukkini gyorsan be fog indulni és még sok finom termést szedhet róla. A sárgadinnyén ha még mostanra sincsenek kötődött kis dinnyék, akkor kidobandó. Sok kitartást kívánva, tisztelettel: Kis Krisztiánné Mariann

#46206
Tamás Farsang

Kedves Szaktanácsadók!

Idén a cukkini és sárgadinnye növényeim ugyan sok virágot hoznak, viszont ezekből alig lesz 1-2 termés. Vagy létre sem jön, vagy apró állapotban elfonnyadnak. Tudnának segíteni, mi ennek az oka? Tavaly 4 tő sárgadinnyén 8 gyönyörű termésem lett augusztusban, idén viszont 5 tőröl csak most szedtem le az elsőt, ami méretben is elmaradt a tavalyitól. Igaz, idén 1 hónappal később kezdtek fejlődni a palánták, mert a tavaszi meleg, aszályos időben többször is elszáradtak a palánták, és újra kellett ültetnem őket, mire begyökeresedtek jól, ami már június eleje volt.

Visszajelzésük előre is köszönettel:
Farsang Tamás

#46161