Paradicsom palánta ritkítása

Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Bernadett!
Először is bocsánatot szeretnék kérni, a késedelmes válaszért, de jelszóproblémáim voltak. Talán már nem is aktuális a válaszom, de hátha még a későbbiekben segít.
A paradicsom egy gyors és intenzíven fejlődő növény. Érdemes palántanevelés során átültetni (tűzdelni), mert így még gazdagabb gyökérzetet fejleszt, (persze palántanevelési céllal helybe is vethető).
Érdemes tálcás magvetésnél egy helyre, egy lyukba egy szem magot vetni. Ha mégis több megy, akkor a a szebb, a jobb helyen lévő, a középső - azaz egy maradjon, a többit ki kell tőből csípni. Ha nagyon sajnálja a növényeket, akkor egy tűzdelőpálcával (vastagabb ceruza) ki kell őket piszkálni gyökerestől és átültetni egy nagyobb cserépbe, tálcába. A paradicsom bírja a mélyebbre tűzdelést, ültetést. A paradicsom, amikor kiültetésre kerül majd a végleges helyére, akkor is egy igen helyigényes növény. Ezért palántanevelésnél mindig egy tálcalyukba, vagy egy cserépbe 1 növényt neveljünk.
További sikeres kertészkedést kívánva. Tisztelettel és üdvözlettel: kis Krisztiánné Mariann

#42292
Sz. Bernadett

Tisztelt Szaktanácsadó!

02.19 dátummal paradicsommagvakat ültettünk palántanevelő tálcákba. A tálcákon belüli reteszekben több mag is kihajtott, igen azonos méretűekre nőttek meg, jelenleg 4-6 cm magasak átlagosan. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen szempontok alapján válasszuk ki az eltávolítandó hajtásokat és mennyit érdemes egy reteszen belül meghagyni?

Válaszát előre is köszönöm!

#42105