hajtatott paprika betegsége

Edina Pap Szaktanácsadó

Kedves Viola! A képet nem sikerült feltölteni. Kérem, ismételje meg!

#51122
Berszan Viola

Jó napot ! Megszeretném kérdezni mi okozza a paprika plánt levelének osszezsugorodasat ?

#51010
Pap Edina

Nagyon valószínű, hogy fuzárium...képet kérünk!

#28307
kovács mihály

fiatal nővény a gyökér feletti része elsorvad és a belseje üres,ez közvetlenül a talaj felszine alatt van,és
az egész növény elhervad majd elpusztul

#28252
kovács mihály

fiatal nővény a gyökér feletti része elsorvad és a belseje üres,ez közvetlenül a talaj felszine alatt van,és
az egész növény elhervad majd elpusztul

#28251
Dr. Varga Mária

A fóliában a szellőztetés hiányosságai válthatnak ki ilyen tüneteket - ha csak nem fajtajelleg.
A fokhagymát károsító légy nyűvei valószínűleg már bebábozódtak a talajban. Amit a dughagyma növényvédelmi kezeléséről írt, annál jobbat én sem tudnék ajánlani. Hagymaféléket 4 évente szabad visszatenni a földbe, sok a károsítója /baktériumok a talajból pl./
A málnánál savanyú talaj szokott ilyen tüneteket okozni /6-6,5pH/. Ellene ősszel dolomit-mésszel tud védekezni.

#24389
Gergely István

Tisztelt szakértő!
Frissen regisztrált vagyok és nem ismerem a szokásokat. Ezért elnézést kérek.
Tanácsot kérni jöttem számtalan kérdésben:
- Fóliában termesztett fehér paprikám termésének csúcsa enyhe lilás církás. Fejlődése során az egész termés enyhe lila színű lesz. Mi okozza?
- Már a második évben a kert más helyén, más (egészséges) vetőmagból dugványozott fokhagyma nagyon szépen fejlődik. Most, június végén az egyedek elkezdenek elkókadni, elszáradni. Főldből kiemelve a hagymafej el van rothadva. Tovar kártevőt nem találok. A fejlődés során rovarölővel, réztartalmú szerrel többször permeteztem. Az idén a hagymacikkeket ültetés előtt rézoxiklorid, valamint Topsinból készített szinte pépes fürdőben áztattam egy napig. Sajnos semmi javulás. Mi lehet a probléma?
- A mána pusztulása okoz gondot: Először a vessző főága kezd elszáradni, az oldalágakon érik a termés. Az elszáradt vesszőn a barba kéreg papírvákoyságban könnyen leválasztható. Alatta a zöld szín kezd barnás színt ölteni, mintha rothadna. Mi lehet a probléma?
Kérem segítségét!
Köszönettel István

#24133
Pap Edina

Kérünk képet! Nem fülledhetett be nagyon a fóliába a növény? A légszárazság tud ilyen tüneteket produkálni, illetve hormonhatású gyomirtó.

#23094
Lábodi Ferdin ánd

Paprikánál az új levelek összezsugorodnak mi lehet az oka?

#23079
Lábodi Ferdin ánd

Paprikánál az új levelek összezsugorodnak mi lehet az oka?

#23078
Pap Edina

A jelenség idén már a palánta-nevelőknél jelentkezett, és nem hozott megoldást a mikroelemek felhasználása. Reménykedjünk, hogy nem vírus-betegség. A levéltetvek nagyon veszélyesek /vírusátvitel/, néhány egyed is gondot okozhat. Ezért használja ellenük a Vektafid-ot.

#14649
Markovits Imre

Szeretném megkérdezni, hogy mi okozza a paprika alábbi betegségét:
-az új levelek összezsugorodnak.
Azt hittük, hogy tetves, de nem látunk rajta semmit. Mivel védekezzünk, szíveskedjenek szaktanácsot adni.
Üdvözlettel: Markovits Imre

#14554
Vétek Gábor

Kedves Erika!

A kezelést Sziró Dávid látogatónk végezte, kérem, e-mailben vegye fel vele a kapcsolatot.

#4177
Szabó erika

Kedves Gábor!
Szeretném megkérdezni,milyen gombaölő szerrel öntözted a paprika töveket?/réztartalmú v. más?/

#4147
sziro david

Tisztelt Uram!
Ilyen tünetek vannak az én paprikámban is.Ha a szárat gyökér felett kettőbe tőrjük akkor két félét láthatunk: teljes kersztmetszeten fehér a szár vagy a szár kűlső része szürke ill. fekete ez esetben fuzáriumos a növény. Védekezés: havonta kétszer a tövét 1-2 dl gombaölő szerrel be kell öntözni. Elméletileg ez segít 1 picit.

#2564
Vétek Gábor

Tisztelt Angeli Róbert!

Látatlanban, konkrétabb tünetek hiányában nehéz megmondani, mi okozhatja a pusztulást. Paprika esetében hirtelen elhalást pl. a pszeudomónászos betegség válthat ki, amely hirtelen lehűlés esetén támad. Erre volt példa az utóbbi időszakban. A levéltorzulás, hajtáscsúcselhalás mellett általában vizenyős levél- és termésfoltosság is megfigyelhető. Ebben az esetben a legcélravezetőbb és leghatékonyabb módszer a kiváltó okok megszüntetése, amennyire csak lehet, illetve ha valóban ez az ok, növényvédő szerek is használhatók. Szükség esetén gazdaboltunk munkatársai helyszíni szemlét is végeznek (lásd: Szolgáltatások), vagy hozhat mintákat a Kertészeti Egyetem Rovartani Tanszékére.

#2270
Angeli Róbert

Tisztelt Szakértő!

Kiskertben üvegházban termesztünk paprikát. Már mindegyik bokor termőre fordult és eddig nagyon szépen fejlődtek. Egyik napról a másikra egy-egy bokor teljesen vagy csak egy száron elfonnyad majd később elpusztul. Vizet rendesen kap, nem szárazságtól pusztul el. Permeteztük Schampionnal, Bordói lével. Ez a tünet az utóbbi pár évben mindig előfordul és megtizedeli az állományt. Az üvegházat pár éve új helyre telepítettük, de azóta is előfordul ez a jelenség. Az üvegház beárnyékolásával is próbálkoztunk már, de az sem segített.
A probléma megoldásához szeretnénk a szíves segítségét kérni.

Tisztelettel. Angeli Róbert

#2257