karalábé

Pap Edina Szaktanácsadó

Kis Krisztiánné válasza: Nagyon ügyesek! Becsülendő, aki saját céljaira egy viszonylag hidegtűrő növényből bevállalja a palántanevelést!
A fejesedést sok minden befolyásolhatja, talán az ültetési mélység kevésbé. A vetőmagok mérete lehet heterogén. A kisebb magok, kisebb beltartalommal rendelkeznek, általában vontatottabb belőlük a növények fejlődése. Gyakran elmarad a fejesedés a nagy mértékű gyökérsérülés (állati kártétel-rágás), vagy erős lombvesztés miatt (kártevők). Okozhatja a gumóképződés elmaradását egy hideghatás. Ha megfáznak a fiatal növények, azaz 8fok alá kerül a hőmérséklet a palántanevelés, vagy a kezdeti fejlődés idején akkor kimarad az érdemi gumóképződés és magszárba megy a növény.

#35234
Lia Praznovszky

T. Szaktanácsadó!

Saját nevelésű karalábé palántákat szoktam elültetni kertemben.Néhány palánta nem fejesedik be, mi lehet ennek az oka? Az ültetési mélység befolyásolhatja?

Köszönettel.

#34851
Vétek Gábor

Tisztelt Plósz Tibor!

Karalábénál a kora tavaszi időszakban a kártevők közül leginkább a káposztalégy és a keresztesvirágúak földibolhái, a betegségek közül pedig a rizoktóniás palántadőlés és a peronoszpóra jelentenek veszélyt, melyek ellen - lehetőleg megfigyelésre és/vagy előrejelzésre alapozottan - általában védekezni szükséges.

#21764
Pap Edina

Március 10. után lehet kiültetni fűtetlen fóliába a karalábépalántákat. leginkább arra vigyázzon, hogy ne öntözze túl, mert reped a gumó. Illetve ne csökkenjen tartósan 7 fok alá a hőmérséklet, mert az felmagzáshoz vezethet. Legyen hőmérő a fóliában. Ha az előrejelzés hideget jósol, fátyolfóliával takarni kell (éjjel) az állományt.

#21737
Plósz Tibor

Fűtetlen fóliában szeretnék karalábét termeszteni, hogyan csináljam, mire vigyázzak,
növényvédelem?
Válaszát előre is köszönöm!

#21653