Bab érése.

Pap Zoltán

A zöldbab valóban kissé melegigényesebb, ezekhez az alacsony hőmérsékletekhez nem való. Azonban amennyiben a növények mégis átvészelik a talajmenti fagyokat (pl. fátyolfólia használható (akár dupla takarásban is) enyhe fagyvédelemre), úgy a termések még beérhetnek.

Más részről (ezt kizárólag kiskerti körülmények közé ajánlom) ismert az a növényélettani tulajdonság is, hogy a növények (pl. gyomnövényként számon tartott disznóparéj, fehér libatop is) képes a virágzáskori kaszálást követően a termést beérlelni, a magot elpergetni. (Ezért sem szabad a gyomokkal várni, hogy virágozzanak, mert így a komposztba is belekerülhetnek a beérő gyommagvak.) Lényegében oda akartam eljutni, hogy kiskerti körülmények közt ilyen esetben tövestől felszedve a babot a növények egy, maximum két napos szikkasztás alatt még elegendő energiát adhatnak a babterméseknek, hogy azok beérjenek, így akár a sárgulás is elindulhat. Erre egy nem nyirkos pince megfelelhet. Nyilván ez már kényszerérettségi állapot, a termések minősége nem lehet olyan jó.

Más részről a bab korábban betakarítható, nem mérgező, természetesen a termések így is fogyaszthatóak (habár az étel színe és mennyisége nem az elvárt lesz).

#25742
Molnár Csaba

Tisztelt Papp Zoltán Úr!

Sárgahüvelyű zöldbabom éppen érés elött áll. Jönnek a fagyok és ezért a kérdésem az lenne, hogy még zölden leszedhetem-e a babot, illetve ez fogyasztható-e így?

Köszönöm:

#25651
Kiss István

Köszönöm a választ.

#20397
Pap Zoltán

A kép alapján elképzelhető, hogy más fajta is belekeveredett a vetőmagtételbe. Egyéb iránt a Velox fajta sárgahüvelyű futóbab. A hüvelyek fogyaszthatóak akkor is, ha a bab zöld színű. Amennyiben kifejtő babot szeretne, később valószínűleg a zöld hüvelyűek is megsárgulnak, azonban ekkorra a hüvelyek szálkássá válnak.

#20047
Kiss István

Üdvözletem!Velox karósbabot ültettem.Fele-másan érik,az egyik tő besárgul a másik zöld marad.Vegyes volt a mag,később sárga lesz vagy igy maradt. Zölden is fogyasztható?
Üdvözlet:Kiss István,Tiszafüred

#19932