SÁRGULÁS NÖVÉNYEKEN

Bognár András

Kedves Mária !
A kertem legkritikusabb részéről csináltattam
részletesebb elemzést.
Időközben a nordmann csemetéim elszáradtak , érdekes az ezüst az nem. Probáltam vas tartalmú szerekkel permetezni nem nagy sikerrel.
Előre is köszönöm segítségét.

#52769
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Köszönöm az információt. A sárgulás okaként kiemelhető a magas mésztartalom. A talajminta vételnél talán nem figyelt a két kertrész közötti különbségre, így lett a mésztartalom általában 9-es. Bizonyos növények ezt már nem tűrik /például az örökzöldek - kivéve a tiszafa/. Érzékeny még a tüskétlen szeder, a többi mésztűrő - illetve szereti is a meszet.
A mész túlsúlya néhány mikroelem /bór, vas/ felvehetőségét akadályozza, ezért lombtrágya formában vastartalmút /pl. Fitohorm Fe/ kell kipermetezni néhány alkalommal. A bórhiány ritkábban fordul elő
Nagyon jó volna vas+magnézium lombtrágyát vásárolni - régebben kapható volt ilyen. A magnézium a mésszel szemben antagonista tulajdonságú, vagyis ha sok a mész, relatíve kevés a magnézium.
Még egy kérdésem volna: a kert hátsó végénél folyhat-e kis vízér, vagy magas lehet a talajvíz? Ezek által is bekövetkezhet a sárgulás.

#50969
Bognár András

Még egy képet készítettem:

#50796
Bognár András

Kedves Mária !
Köszönöm válaszát.
A kertem hátsó részénél találhatók ezek a sárgulásos tünetek , más növényeken is
A nordmann csemetékből már el is pusztult néhány. A cseresznyén sosem volt termés.Almafán , szőllőn , tövis nélküli szedren nyomokban látható a sárgulás.

#50795
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Általános sárgulás okaként elsősorban a nitrogénhiányra, majd a vashiányra gyanakszunk. A vizsgálati eredmények ebben nem erősítenek meg. A káliumszint alacsony. Magas kálium-tartalmú lombtrágyával két alkalommal két hetes időközben permetezve javulás várható - pl. Volldünger -. A kálium és a nitrogén főelem, antagonizmus áll fenn közöttük. Ha egyik elemből sok áll rendelkezésre, a másik elem relatíve nagyobb hiányt mutat.
A sárguló növények között melyik a legkritikusabb? Ez is választ adhat. Jó volna, ha megírná!

#50754
Bognár András

Köszönöm válaszát !
Időközben meg érkezett
a beküldött mintavételem
eredménye.Kérem segítsen
értelmezni . Ebből kiderül a talaj
messzesége ?
Előre is köszönöm segítségét.

#50697
Pap Edina Szaktanácsadó

Vashiány. Érdemes talajvizsgálatot végeztetni. Túl meszes lehet a talaj.

#50607
Bognár András

Csatolom az előzőhöz, mert lemaradt.

#50520
Bognár András


Szeretném segítségét kérni , hogy mit tehetnék a képen látható sárgulások ellen.
A talaj ph. értéke : 7.0-7.2
Előre is köszönöm segítségét !

#50519