Talajgondozás

Pap Edina Szaktanácsadó

Totális gyomirtó szerrel kellene a területet leirtani, majd az elpusztult gyomokat letakarítani. Ez azonban még nem garancia arra, hogy gyommentes lesz a terület, mert a talajmozgatással, rotálással újabb gyommagvak kerülhetnek a felszínre. A szerves trágya talajjavításra, talajélet serkentésére való, rotálással természetesen bedolgozható, de ezt inkább ősszel kellett volna megtenni. Porhanyós, aprómorzsás szerkezetű, asztallap simaságúra elegyengetett talajra kellene gyepstarter műtrágyát kijuttatni, sekélyen begereblyézni, majd jöhet azonnal utána a fűmag. ha nem tud rendszeresen öntözni inkább szárazságtűrő keverék. Laza hengerezés után beöntözés esőztetés szerűen (billenő öntözőberendezéssel). Ne ázzon el, de ne is száradjon ki a talajfelszín. A gyep megerősítését, gyomfojtó képességének növelését megfelelő fenntartással (helyes műtrágyázás, öntözés, nyírás) lehet elérni. Számos cikket talál erről a neten is, de vannak jó szakkönyvek is: https://www.gazdabolt.hu/szakkonyv/4957-a-pazsit-gondozasa-daniel-boswirth-2-kiadas.html

#44863
Máté Kucsera

Tisztelt Szakértő!

Abszolút kezdő, sem elméleti, sem gyakorlati tapasztalatokkal nem rendelkező családi ház és kerttulajdonos vagyok.
Kérdésem összetett, kérem az alábbi "menetrendet" szíveskedjék áttekinteni,és ha indokolt, akkor abban segédkezni.

kb. 700 m2 területű hátsó kerttel rendelkezem. A terület gyomos, füves volt, azt novemberben kistraktorral felszántattam. Kérdésem az, hogy az alábbi sorrend megfelelő e?

1. Márciusban, a csapadék elmúltával gyomirtózás (kérem ajánljon valamilyen készítményt!
2. Nem tudom, a gyomirtáshoz képest mennyi idő elteltével lehetne trágyázni? Én személy szerint pellet formájú marhatrágyára gondoltam, 25 kg/100 m2, de nem tudom, elegendő e a műtrágya, és ha igen, milyen fajta?
3. A kiszórt trágya berotálása (attól függően, hogy mennyi időt kell hagyni a gyomirtás után, és április eléjére-közepére gondoltam.
4. Májusban füvesítés

Kérem nézze el, ha bagatell kérdéseket teszek fel, még az alapvető sorrendiséggel sem vagyok tisztában.
Segítségét előre is köszönöm

#44775