Szőlő, Mg-hiány

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A szőlő megfelelő tápanyagellátása bizony nem könnyű feladat. Alapvető: a nitrogén szépen zöldíti a lombot, gyors növekedésre ösztönöz, egyúttal azonban nem ad "erőt", a vesszők gyengébbek maradnak - ezáltal nehezebben tűri a szőlő az extrém időjárás elemeit /fagy, jégeső, viharos szelek, naperzselés, stb./

A kálium és a magnézium együtt a fentiekkel ellentétesen hat.

Borvidékünkön sikerrel alkalmazzák a komplex mútrágyák közül azt, melynek magas a kálium-tartalma és magnézium is van benne 1.2 %-ban - kis mennyiségben tartalmaz nitrogént és foszfort. A műtrágyát ősszel célszerű kijuttatni - ha lehet csapadék - hó, eső - előtt. Van, aki trágyát használ - feltétlen az érett, igazán érett trágya felel meg - ősszel

Jó hatékonysággal szerepel a Cofuna /szőlőtörköly, stb.tartalma miatt - és a porrá érett marhatrágya is. Ezeket lehet tavasszal is kujuttatni.

A 7,36 pH-s , meszet is tartalmazó talaj tápanyag visszapótlására a fentiek figyelembe-vételével a dolomit is használható, mindig a mérték, a mennyiség a fontos. És ebben nem lehet általános dolgokat felsorolni, minden szőlő-terület különböző, egyedi. A fajta is érdekes , egyesek különösen magas tápelemet igényelnek, pl. a Nero nagy mennyiségű magnéziumot.

#44875
András Nagy

Magyarul teljes mértékben hanyagoljam a dolomitőrleményt illetve a pétisót, és csak a kieseritben, patentkáliban,keserűsóban,esetleg lombtrágyázásban gondolkozzak?
Köszönöm válaszát!!

#44586
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A szőlő igaz szereti a meszet /_kalcium/, de számára megfelelő mennyiségben tartalmazza az Ön talaja. Magnéziumra azonban biztosan szüksége van - a kalcium és magnézium antagonizmusa ismert, melyre a levél ad választ /erek zöldek maradnak, ér közötti állomány kisebb hiánynál világosabb zöld/

#44427
András Nagy

Tisztelt szakértő!



A dolomit őrleményben, illetve a Pétisóban található dolomit őrlemény(CaMg(CO3)2) mennyire válik felvehető kalcium és magnéziummá egy 7,36-os Ph-s talajon, mennyire kell számolni ezzel egy szőlő ültetvényben?



Köszönettel!

#44240
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A súlyos magnéziumhiányos levelek nem zöldülnek be újra, leszáradnak és leesnek. Ha a fiatal, friss levelek a fajtára jellemző színűek, és nem található rajtuk elváltozás, akkor megfelelő a tápanyagellátás. A magnéziumhiányt a tajban evő kálium és kalcium többlete is okozza, ami talajvizsgálattal állapítható meg. Ez alapján lehet tápozási programot javasolni. Általában szőlőben az intenzív hatásnövekedéstől folyamatosan célszerű a növényvédő permetlevekben komplex lombtrágyát is keverni. (Pl Vitaflora Szőlő)

#40622
Imre Gődény

Tisztelt Szakértők!

Jó régen szőlőlevél fényképét küldtem el. Válasz: " ...tipikus Mg-hiány, ezt és ezt javasoljuk ...".
Megtettem, akkor is, most is.
A mostani kérdés: hogyan "üzen" a szőlő? (Hogy t.i. köszöni szépen, elég volt, most már jól érzi magát, vagy éppenséggel azt, hogy jól esett, de jöhet a következő adag?)

Köszönettel várom válaszukat: Gődény Imre

#40602