hiánybetegségek

Györgyné Kökény

Köszönöm, hogy megpróbált így, hogy nincs kép feltéve, segíteni. Rendszeresen öntöztem őket, de gyanítom, hogy kicsit túlöntöztem őket, azaz sikerült kimosnom a talajból az összes tápanyagot. Tavasszal kaptak pelletált baromfi trágyát. Az első virágzás után patentkálit és egy kevés nitrogént. Talajjavítás céljából vettem alginitet és azt szétszórtam a tövük között, majd most ősszel adtam nekik huminitet. Ezt azért csináltam mert homokos a talaj és próbálok javítani rajta. Azt gondolom, hogy a locsolás módján kellene javítanom. A nagy melegben szinte két naponta elárasztottam őket vízzel (10 liter tövenként), és mindezt slaggal tettem. Gondolom itt is hibáztam.

#44479
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Sajnálom, hogy nem sikerült a kép feltöltése. A rózsa megfelelő tápanyagellátáshoz javaslom ősszel érett szerves trágya vagy komposzt, tavassal tartós hatású rózsatáp (http://www.gazdabolt.hu/szerves-es-mutragya/mutragya/hobby-mutragya/T05146-Substral-Osmocote-hosszu-hatastartamu-rozsatragya-0-75kg). A növényeket rendszeresen öntözni kell...a száraz talajból nem tudja felvenni a tápanyagot.

#44402
Györgyné Kökény

Már máskor is tettem fel képet, most sehogyan sem sikerül. A fájl kiválasztása gomb használatával nem megy.
Elnézést.

#44210
Györgyné Kökény

Pár kép lemaradt. Elnézést!

#44209
Györgyné Kökény

Kedves szakértők! A rózsáim minden évben így néznek ki. Tavaly ősszel adtam nekik KO2 műtrágyát és Orgevit baromfi pelletált trágyát. Tavasszal maga volt a csoda, olyan gyönyörűek voltak a virágok. Az elvirágzás után szinte azonnal olyanok lettek a levelei mint amilyenek a képeken.Sőt ennél csúnyábbak, csak arról nincs képem. Önöknél vásároltam Patentkálit és azt szórtam a tövei közé. Azért mert már egyszer megállapították, hogy kálium hiányos. Ez történt július végén és most újra ilyenek a levelek. Vettem egy ph mérőt. A talaj ph-ja 8. Vettem egy kis talajt, csepegtettem rá háztartási ecetet, de pezsegni nem pezsgett a talaj. Ebből arra gondolok, hogy igencsak mészhiányos.Mielőtt elkezdeném gipsszel vagy bármi mással kezelni szeretném kikérni a véleményüket, hogy mit csináljak, hogy ne legyenek ilyenek minden évben. Nagyon megviseli őket. A szellőrózsám leveléről is tettem fel fotót, és pünkösdi rózsámról is.

Nagyon köszönöm a türelmüket.

#44208
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Sajnos, szinte minden levél besodródott, bekanalasodott. Először a levéllyukasztó betegségre gondoltam, de jobban megszemlélve, ezt kizártam. A tápanyag /a fő elemek: nitrogén, foszfor, kálium/ hiány vagy bőség tünetei mindig a levélszélen kezdődnek. Alapos trágyázásról, egyéb tápanyagok kijuttatásáról ír. Elég száraz év volt, termésérés idején lehullott nagyobb mennyiségű csapadék feltárta a tápanyagokat, mely egyszerre soknak bizonyult. A bekanalasodással a növények a párologtató felületüket csökkentik a szárazság idején. Remélem, 2017-ben nem ismétlődik meg ez a folyamat!

#41785
Lukátsovics Zoltán

Kedves Szakértő!
Mikor várhatom a válaszát?
Lassan lehullanak a levelek..

#41285
Lukátsovics Zoltán

Itt egy jobb kép a problémáról.. A 2 éve vásárolt fa az első évét cserépben töltötte, most tavasszal került szabadföldbe.

#41158
Lukátsovics Zoltán

Kedves Edina!

Tavaly tavasszal ültetett lapos nektarinfám (Concettina) szépen növekszik, termést is hozott, de nyár közepétől elkezdtek az új levelei betekeredetten maradni, mint a mellékelt fotón is látszik. Milyen hiánya lehet? Kapott Agroleaf Power 20 20 20 -at. Szakszerűen el lett ültetve, nagy gödörrel, komposzttal, szarvasmarha trágyával javított földbe.

#41136
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Templom Józsefné. Elég súlyos vas- és káliumhiány tapasztalható. A talaja nagyon rossz, tömődött, levegőtlen, nehezen melegedő, meszes (vagy ez mind) lehet. A növény jól metszhető, most alaposan metssze meg, formásra a koronáját. de maradjon rajta elegendő levél, és adjon komplex, vasban gazdag lombtrágyát. Talajvizsgálat javasolt.

#40477
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Sebastian. A leveleket szedje le, hogy ne párologtasson a növény, és a gyökere fejlődjön. Öntözzön, de ne árasszon. Tavasszal, amikor majd látszik a kihajtás, a károsodott részeket metssze le. Nyáron tilos ültetni, még konténeres növényt is, bármit is mondanak a kertészetben.

#40476
Józsefné Templom

Bocsánat nem ide kellett volna írnom.Már nem tudom korrigálni.

#40399
Józsefné Templom

Üdvözlöm!
Csüngőbarkafám lombja hiánybetegségre utal.Mit ajánl mivel lehetne újra rendbe hozni?Két naponta kb 20 liternyi vizet kap, a talaját lazítottam általános virágfölddel.Köszönöm a segítséget!

#40398
Sebastian György

Üdvözlöm, sajnos nyáron ültetett cseresznyefám levelei el kezdtek barnulni. Már a rügyek is visszabarnultak. Még megmenthető a fám. Kérem ha tudnak megoldást írják meg. Köszönöm. Üdvözlettel: Sebastian

#40379
László Havasi

Kedves Edina,

Köszönöm a segítséget. A mulcs alatt csepegtető csövek vannak, vas és kálium tápoldattal próbálkoztam, de semmi hatása. Amint tudom kipróbálom a javasolt lombtrágyát.

A gyengének tűnő, lefele csüngő, száraz tapintású levelek is ezen nyomelemek hiányára vezethetőek vissza? Én attól is tartok hogy valamelyik növény túl sok nedvességet kap.

#37302
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kálium- és magnéziumhiány jeleit látom a növényeken, ami a szárazság miatti rossz tápanyagfelvételtől is adódhat. Látom, kéregtakarás van a növények között, ami nem engedi át a nedvességet, hacsak nem öntöznek, tápoldatoznak naponta nagy adagokkal. Lombtrágya formájában hatékonyan lehet pótolni a tápelemeket, komplex, minden tápelemet tartalmazó készítmény a Wuxal Super, tápoldatként is adható.

#37293
László Havasi

Tisztelt Szakértő!

A kertben több növényen is láttam betegségre utaló jeleket. Hosszas utánaolvasás ellenére se egyértelmű számomra hogy melyik tünet milyen problémára utal. Kérem segítségét a megfelelő tápanyag kiválasztásában.

Köszönöm!

#37275