Műtrágya információ

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Ez csak nitrogént tartalmaz, nem ildomos a zöldségféléket csak nitrogénnel tápoldatozni. A YaraMila családot javaslom helyette.

#38717
István Bakti

Üdvözlöm,érdeklődni szeretnék a YaraBela MAS 27% 40 kg műtrágya felől?
Használható zöldség félék tápoldatozására,tehát vízben jól oldható,és hogy a csepegtető szalagot nem dugítja el?

Válaszát köszönöm!

#38626
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Nem késett el, de nem javaslok gyepre hagyományos szántóföldi műtrágyát, mert kiégeti, tápanyag-tartalma hamar kimosódik. Erre a célra a tartós gyeptrágya a megfelelő. 300 nm-nél nagyobb területre az alábbi gazdaságos: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T02315-Scotts-Everris-Oszi-teli-gyepkondicionalo-Pre-Winter-14-05-21-2MgO-15-kg
Kisebb felületre ez (ami hasonló összetétel): http://www.gazdabolt.hu/mutragya/gyep-mutragya/T05640-Substral-Oszi-kondicionalo-gyeptragya-2kg

#38184
József Józsa

Tisztelt Edina!
A kertben a fűvemet szeretném télre előkészíteni. A Genezis NPK 15-15-15 megfelelő műtrágya erre? Időponttal nem késtem még el?
Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel:
Józsa József

#38117
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Mivel granulált a termék, így egyáltalán nem oldódik vízben, csak
alaptrágyaként kiszórva használható.

#37975
István Bakti

Üdvözlöm,érdeklődni szeretnék a Nitrophoska Supreme 20-5-10+3MgO+TE 50 kg műtrágya felől?
Használható zöldség félék tápoldatozására,tehát vízben jól oldható,és hogy a csepegtető szalagot nem dugítja el?

Válaszát köszönöm!

#37925
Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Nagy András!
1. A vizsgálat alapján a talaj agyagos vályog, és magas a mésztartalma. Itt a kalcium- kálium - magnézium arányra kell nagyon odafigyelni. Ilyen magas mésztartalomnál vashiányos tünetek is jelentkezhetnek.
2. A foszfor és a kálium ilyen talajban nagyon lassan mozog. Jól tette, hogy beásta. A nitrogén gyorsan mozog ezért inkább tavasszal kel kiszórni Hatástartalmuk sok mindentől függ, általában 3 -4 év.
3. Fontos információ lenne a szerves anyag tartalom is.
Én inkább ősszel a koronacsurgóra terített istálló- vagy komposzttrágyát javaslom.
üdvözlettel,Tick Zoltán

#35758
Klara Berta

Tisztelt szaktanácsadó! Szeretnék cca. 100 négyszögöl területen műtrágyázni. A hely a Meselia hegy tetején van, eléggé mészköves a terület, és a fenyőket, gyümölcsfákat szeretném kicsit helyrehozni. Milyen műtrágyát vegyek? Köszönettel, Berta Klári

#35705
András Nagy

Tisztelt szaktanácsadó!
Talajminta elemzés után kiderült hogy nitrogén, foszfor és kálium szegény a gyümölcsösöm(csonthéjasok).
Most ősszel 0-10-30 granulátumot ástam be a kitányérozott területbe, tavasszal pedig Pétisóval akarok javítani. A kérdésem az lenne, hogy a foszfor és a kálium milyen gyorsan mozog a talajban, mikor fejti ki a hatását, milyen gyakran ismételjem a kijuttatást? Valamint van-e jó tanácsuk még? Talajkötöttség 48, mész tartalom 20 felett!!!

#35449
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Újváry Péter válasza Horváth Ernőnek: Az áfonya tápanyag utánpótlására ammónium-szulfátot írnak a szakkönyvek, de mi azt nem tudunk beszerezni. Használja az ammónium-nitrátot, amivel arra kell vigyázni, hogy az a talaj sótartalmát jobban emeli, ezért egy évnél idősebb növénynél célszerű csak alkalmazni, mert megégetheti a növények gyökerét. Ezenkívül az lehet még, hogy marad a komplex nitrogén túlsúlyos műtrágyáknál. Ha kisebb mennyiségű növénye van, akkor akár Rhododendron tápot is vehet, az teljesen megfelelő lesz neki.

#35183
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Újváry Péter válasza Lengyel Tamásnak: Az idén már ne használjon semmit sem. Ilyenkor már le szoktak állni a gyümölcsösökben a tápanyag-utánpótlással. Legközelebb már csak tavasszal lehetne kijuttatni. Onnantól kérdéses, hogy hogyan szeretné kijuttatni a műtrágyát. Lombtrágyaként kipermetezve, esetleg csöpögtetővel vízoldható műtrágyát használna, vagy valami granulátumot szeretne kiszórni. Az viszont biztos, hogy tavasszal nitrogén túlsúlyos készítménnyel kellene majd megindítani a növényeket.

#35182
Ernõ Horváth

Tisztelt Gazdabolt!

Műtrágyával kapcsolatos kérdésem lenne. Azt tudom, hogy az áfonya igényli a nitrogént, de nem mindegy, hogy azt milyen formában kapja. Úgy olvastam, hogy az ammónium szulfát a legjobb, mivel abban nincs nitrit, de azt nem lehet kapni.
Az lenne a kérdésem, hogy mely nitrogén műtrágya alkalmas az áfonya trágyázására.
Szíves válaszukat megköszönöm.

#34983
Tamás Lengyel

Tisztelt Válaszadó!
Gyümölcsfák műtrágyázására legyen szíves ajánlani valamit, valamiket!
Ami fontos lehet: homokos alföldi talaj, barack félék, cseresznye és csonthéjasokhoz.
1 éve lettek ültetve.
Válaszát előre is köszönöm!

#34876
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Dr. Varga Mária válasza: A Volldünger mindkét formulációban jó. Nagyon ajánlanám helyette a Hungavit folyékony trágyáját, abból is az A jelűt. Az interneten megtalálja, hogy lakóhelyéhez legközelebb hol kapható. Ezen kívül a vashiány súlyos lehet, a barna foltok mutatják. Tehát Fitohorm Fe-t is használjon.

#34775
Józsefné Bálint

Tisztelt Edina!
Érdeklődnék ,hogy szamócára milyen őszi,és tavaszi műtrágyát használjunk?Ajánlották VOLLDÜNGERT a porosat és a granulátumot is.Mi a különbség?Ön mit ajánlana?

#34703
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A gyártó szerint jó vízoldható. Célszerű azonban vízvizsgálatot végezni, mert ha túl kemény a víz, akkor savazásra is szükség lehet a műtrágya mellé. Általában nem a műtrágyák, hanem a vízben oldott sók tömítik el a rendszert, illetve lekötik a tápanyag egy részét, ami így nem hasznosul a növény számára. Célszerű a szűrő után tenni a tápoldatozót.

#32573
Mihály Fábián

Érdeklődnék, hagy a Agriplant 1 műtrágya mennyire vízoldékony? Ha csepegtető rendszerrel használom, akkor át tud-e jutni feloldódás után a rendszer szűrőjén? Ez pontosan 5 micronos szűrőt jelent!
Köszönettel: Fábián Mihály

#32533
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A 0-10-24 összetételű műtrágyát őszi alaptrágyaként használja, 5 dkg/m2 dózisban.

#32511
István Faragó

Láttam a webáruházban az NPK 0-10-24 műtrágyát, amiről sajnos, mint annyi termékről, egy árva szó konkrét információ nem szerepel az oldalon (http://www.gazdabolt.hu/mutragya/szilard-granulalt-mutragya/T01843-NPK-0-10-24-mutragya-10-kg). Illetve azt írják, hogy a gyártó a Péti Nitrokomplex. Igen ám, de a Péti Nitrokomplex weboldalán ilyen összetételű termék nincs. Lehetne kapni valami infót erről a műtrágyáról? Mikor, hogyan, mennyit használhatok belőle?

#32476