krizantem

László Voniga

Valaszukat koszonom szepen. A sargulas az uj leveleken kezdodott, nyilvan vas hiany, es a szaradast a perzseles okozta. A szaraz leveleket leszedtuk es ujak nem jelentkeztek. Tovabbra is kapjak a vasat meg a tapot.

#37606
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A mostani látványt a kezelések idézték elő /levélszél-barnulás, elszáradás./ Fontos, hogy a sárgulás az alsó leveleken indult-e - akkor nitrogén hiány. Vasat már csak később kell adni, ha az új levelek továbbra is sárgán jönnek elő. Nem fonálféreg.

#37561
László Voniga

Udvozlom,
Hasonlo tunettel kezdodott nekem is, es ilyen lett (lasd csatolt kep). Csak eggyetlen piros fajtanal mutatkozik. Tozeg (Pindstrup 6.5Ph 0-25mm) es homokos fold keverekbe ultetve. A novenyek az elkezdtek sargulni, megmertem a talaj Ph-jat es 7,8 volt ami szerintem magas , ezert Universol Hard Water PH Control 12+10+28+2MgO 0,1% os oldattal ontoztem hetente ketszer, valamint vasat is kaptak fujva megy ontozovizzel is. Novenyvedelmi szernek Amistar 0,1% valamint Curzate Manox (Cymoxanil 5% + Mancoceb 18% + Rezoxiklorid 50%) 0,25% hasznaltam. En levelfonalferegre tippelek, de lehet valami hianytunet is. Az ontozovizem Ph-ja 7-8 kozott van ezert is hasznalom ezt a tipusu mutragyat valamint az EC-je 0,8 -1 mS de a tapal megkeverve sem haladja meg a 2-2,1 -et. Onok szerint ez valami mikro elem esetleg N, P ,K hiany , vagy valami kartevo?
Koszonom.

#37549
Dr. Varga Mária

Egészen biztos, hogy tápanyag-probléma. Amit a felsorolt tápanyagokból látok, az a magnézium hiánya - bár tünetei nem ilyenek - Próbálja meg a Fitohorm Mg-ot 1-2%-os dózisban, két alkalommal. A Ca-ot találom soknak, vele ellentétesen /antagonista/ lehet Mg-hiány.

#15605
Finta Eniko

Udvozlom!
Rekyva agyagos tozegbe vannak ultetve,alapmutragya nincs benne,de Ferticare 24-8-16-os mutragyaval ontozom 2-3-szor egy heten,es 2 hetente Ca nitratot es vasat adok,1 l vas,1 kg Ca / 1000 l viz . Koszonom!

#15453
Pap Edina

Kalcium- és/vagy káliumhiánytól. Milyen alapműtrágyát és tápoldatot használ, milyen az öntözözövíz minősége?

#15442
finta eniko

Mitol sargulnak a kepen lathato krizantem levelszelei?

#15397