magnézium pótlás

Dr. Varga Mária

A magnézium-hiány gyümölcsfákon való meghatározása nagyon összetett, de fontos kérdés. Talán általánosan ismret a levél-tünet: az erek zöldek maradnak, az érközötti mezők kivilágosodnak Mg-hiány esetén. Társulhat súlyos esetben a korai lombhullás- felkopaszodás. A körtén a levelek barna foltosodása látható a fiatalabb gallyak idősebb levelein. A cseresznyefa idősebb levelei az erek között narancssárga árnyaltsággal klorotikussá válnak, később nekrotizálódnak és korai lombhullás következik be. Az őszibarack is nagyon érzékeny, a tipikus levéltünetek a közepes korú leveleken jelentkeznek, a legidősebb levelek pedig a szélektől kiindulva elszíneződnek a fehérhúsú fajtákon vörösre, a sárgahúsú fajtákon sárgára. Az idősebb leveleken vízfoltok keletkeznek, melyek később szürke, barna szíint öltenek.Korai lombhullás jellemző itt is.

#25733
Racsmán Nándor

Kérdésem: A magnézium hiányt a gyümölcsfákon hogyan lehet legegyszerúbben definiálni.
Köszönöm!

#25544
Dr. Varga Mária

A magnézium pótlására kiváló a Fitohorm családba tartozó folyékony, literes kiszerelésű Mg 1-2%-os dózisban, levéltrágyázás formájában kijuttatva. Ként nem tartalmaz.

#10267
Chromcsik István

Elnézést,az előbb lemaradt a kérdésem lényege,hogy a gyógyszertában kapható keserűsó megfeleő-e erre a célra,ha igen akkor milyen töménységben? öszönettel:Chromcsik István

#10126
Chromcsik István

Üdvözlöm! Van egy kis szőlőm gyümölcsösöm a magnézim pótlásával van egy kis gondom,eddig Brexil magnéziumot adtam nekik,most nem sikerült beszereznem. A gazdaboltban lehet keserűsót kapni ezzel az a probléma hogy 13% ként is tartalmaz,és ezt az otelló szőlő nem birja.

#10125