Tisztelt Szakértők! A következő kérdése...

Vétek Gábor

Kedves Tamás!

A meggy legfontosabb betegsége a monília, ezért ez ellen mindenképpen érdemes védekezni. Előfordulhat még a leveleket fertőző blumeriellás betegség is. A kártevők közül a lombosfa fehérmolyt és a cseresznyelegyet kell kiemelni. Utóbbi ellen májusban - amikor a sötétzöld termések halványulni kezdenek - lehet permetezni pl. Decis 2,5 EC-vel, az é.v.i. szem előtt tartásával (lásd: lexikon). A moníliás betegségről kicsit részletesebben: Még rügyfakadás előtt szükséges a rezes lemosó permetezés pl. Cuprosan 50 WP-vel, Cuproxat FW-vel vagy Rézoxiklorid 50 WP-vel. Amennyiben ez elmaradt, akkor a következőket kell tenni (ha nem maradt el, akkor is): Az előző évi gyümölcsmúmiákat (a fán maradtakat és lehullott gyümölcsöket egyaránt!) össze kell gyűjteni, és meg kell semmisíteni: mélyen beforgatva a talajba, vagy elégetni! Az úgynevezett rákos sebeket (csúnya sérülések a fán) ki kell vágni, amennyire lehet, és sebkezelő szerrel lezárni. Az elhalt gallyakat egy kis egészséges résszel együtt le kell metszeni, és szintén megsemmisíteni. Javaslom az eszközfertőtlenítést is pl. Kertészeti Fertőtlenítővel.
A lemosó permetezés mellett a védelem másik súlypontja a virágzás idejére datálható. Két-három alkalommal kell permetezni: virágzás kezdetén, (virágzáskor) és virágzás végén. A hajtásfertőző monília (Monilinia laxa) ugyanis a virágbibén keresztül hatol a szárba. Permetezésre használható pl. a Rovral 25 FW vagy a Sumilex 50 WP. Figyeljen az é.v.i. betartására! A moníliás fertőzés veszélye különösen akkor lesz nagy, ha idén csapadékos, ködös tavaszunk lesz a meggy virágzása idején. Részletesebb növényvédelmi tervet is kérhet. Evvel kapcsolatban érdeklődjön az organova@axelero.hu címen, és természetesen hivatkozhat rám, hogy én adtam meg a címet, ahol tájékozódhat a feltételekről.

#1282
Tamás

Mivel permetezzem a meggyfáimat???????????????

#1252
Garamvölgyi Péter

A kajszi- és a meggyfa biztosan a virágfetőző monília áldozata lett, ugyanis az idei évben ez a kórokozó országszerte járványt okozott. Tanácsos levágni az elszáradt részeket, és a jövő évet mindenképpen rezes (réztartalmú növényvédő szer pl. Bordóilé FW, Cuproxat FW) lemosó permetezéssel kell kezdeni, még a nyugalmi időszakban. A babarózsáról így láttatlanban nem tudok érdemben tanácsot adni.

#222
Sindler Ilona

Tisztelt Szakértők!
A következő kérdésekkel fordulok önökhöz:
A kertemben lévő fiatal kajszibarackfa, meggyfa és a babarózsa ágvégei is hirtelen leszáradtak.(Ez monília?) Helyes-e levágni az elszáradt részeket, vagy permetezni kell valamivel? A kajszibarackfa ráadásul mézgásodik is, hogyan segíthetnék rajta? A válaszukat előre is köszönöm: Sindler Ilona

#221