apró fehér kártevők

józsef molnár

Tisztelt Szakértők!
- Az ajánlott olajos permetező szert mikor célszerű alkalmazni, mivel az olaj a leveleket is lezárja?
- Visszavágással (csonkolással) megszüntethető-e a rovarkár, mivel a rovarok a leveleket támadják?
- Ha igen, mikor célszerű elvégezni (tavasszal, ősszel vagy bármikor?

#43384
Vétek Gábor

Kedves Zazu!

Kérem, olvassa el a kecskerágó-pajzstetű elleni védekezéssel kapcsolatban alább és más helyeken is olvasható válaszainkat!

#21288
zazu

Kecskerágómat fehér színű apró kártevők lepték el.A leveleket és az ágakat egyaránt.Mivel tudnék védekezni ellenük?

#21237
Vétek Gábor

Tisztelt Urgyán János!

Kérem olvassa el az ugyanerre a kérdésre adott, alább megtalálható válaszomat!
Kiegészítésként annyit, hogy fontos, hogy figyeljék a lárvák megjelenését az újonnan növekvő hajtásokon (ez most még nem tapasztalható), és csak akkor kezdjék meg a javaslatból a - szükség szerint elvégzendő - permetezésre vonatkozó kezeléseket.

#18312
Urgyán János

A képeket nézve ez a kártevő lepte el a kecskerágónkat. Hogy lehet ettől megszabadulni?
http://www.gazdabolt.hu

#18243
Urgyán János

A képeket nézve ez a kártevő lepte el a kecskerágónkat. Hogy lehet ettől megszabadulni?

#18242
Vétek Gábor

Az alábbi képekre gondol, vagy esetleg elfelejtette a saját fotót csatolni, amire a kérdése vonatkozik?

#18172
Tóthné Ágoston Edit

Milyen betegség ez a kecskerágon és mivel lehet megszüntetni!Választ köszönöm szépen

#18102
_Szender

Köszönöm Gábor a segítségét, utánanéztem képeken annak amit írt és úgy gondolom az Ön által jelzett kártevővel van dolgunk. A kecskerágót simán kivágom, nem sajnálom, viszont azt a csűngő koronájú fát megpróbálom megmenteni, még csak most bújnak elő az új levelei reménykedem benne hogy sikerrel járok.

#9587
Vétek Gábor

A kép alapján a kártevőt kecskerágó-pajzstetűnek mondanám, amely csak az Euonymus (kecskerágó) fajokon károsít, bár ezt a növényt ilyen formában (fajtában), ahogy a fényképen mutatja, még nem láttam. Tény viszont, hogy igen erős a kártétel, és ettől a rovartól egyébként sem egyszerű - ha egyáltalán lehetséges - teljesen megszabadulni. Ilyen mértékű kártétel esetén a növény cseréje egy biztosan egészséges, pajzstetűtől mentes egyedre is megfontolandó. Ha ezt nem szeretnék, akkor a következőket lehetne tenni: Az erősen károsított részek metszése célszerű lenne, de gondolom, a sajátos koronaforma miatt ez nem kívánatos. Így első lépésként meg kell próbálni mechanikai úton megtisztítani a fát (pl. erős vízsugárral lemosni, szappanos vizes szivaccsal ledörzsölni, amennyire lehet). Ez azért célszerű - bár természetesen munkaigényes -, mert a permetezés hatására ugyan a kártevő további szaporodása fékezhető, de az elhalt egyedek a növényen maradnak, és továbbra is csúnya látványt nyújtanak. Ezután kezelje a fát Actara 25 WG-vel (ha nincsenek a közelben virágzó növények) akár olyan módon, hogy az elkészített permetlé egyik felét permetezéssel, a másik felét pedig beöntözéssel juttatja ki. Ezt a felszívódó készítményt a vegetációs időszak kezdetétől (április) lehet - több alkalommal, a lárvák megjelenésétől kezdődően, ésszerűen megismételve a kezeléseket - használni 10-14 napos időközönként az átfertőzés és elszaporodás korlátozására, hogy az új hajtások károsítását még időben megakadályozza. Végül pedig használható speciális, olajtartalmú készítmény is, amely a lárvákat elzárja az oxigéntől, amennyiben a testfelületükre kerül. Ilyen kontakt hatású szer pl. a Vektafid A/E. Ez a növényvédő szer a szabadon mozgó lárvák ellen ad védelmet. Szükség szerint több alkalommal is kijuttatható.

#9563
_ Szender

7.,

#9460
_ Szender

6.,

#9459
_ Szender

5.,

#9458
_ Szender

4.,

#9457
_ Szender

Az amúgy sima héjú ágak ilyen durvák és rapancsosak lesznek.

#9456
_ Szender

2.,

#9455
_ Szender

1.,

#9454
_ Szender

Ennek a fának a törzsén és az ágain is van. Áttelelnek, nem mozognak, sosem láttam még ezelőtt ilyet.

#9453
Vétek Gábor

Ez a kártevő nem csak a kecskerágó bokrokon (Euonymus fajok) fordul elő?

#9430
szender szender

mégegy közelebbi fotó

#9332