Babérmeggy probléma

Zoltán Ajtai

Kedves Edina,
Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Megnyugodtam :)

#56519
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Zoltán. A piros göböcskék teljesen ártalmatlan élettani képződmények, ún. másodlagos nektáriumok. A cseresznye levelén is láthat ilyeneket a levélnyélhez közel.

#56503
Zoltán Ajtai

Kedves Edina,
Elvégeztem a hosszú hatású granulátum kijuttatását a növények alá, kaptak gomba ölő permetezést (ismétlőt is), kaptak permetezést tetvek ellen is (az ismétlő még hátra van). Az új hajtások nagyon szépen törnek elő, szépen fejlődik a növény. Viszont azt vettem észre, hogy megint megjelentek az apró barna foltok az új hajtások hátoldalán. Csatoltam a fotókat. Attól félek ismét el fognak halni ezek a friss hajtások is. Mi lehet még a probléma?

#56409
Zoltán Ajtai

Kedves Edina,
Köszönöm szépen! Elvégeztem a tartós hatású örökzöld táp granolátum elszórását. Pár nap múlva majd kap még lombtrágyát is. Remélem segít rajtuk!

#56229
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A növényen összetett tápanyaghiány, kalcium, kálium, vas látható. Nagyon kötött a talaj, vagy nagyon meszes, vagy sokat öntöz és kimosódik a tápanyag. Tartós hatású örökzöldekhez javasolt tápot ajánlok. https://www.gazdabolt.hu/T14703-Substral-Osmocote-hosszu-hatastartamu-tragya-buxus-tujak-fenyofelek-es-sovenynovenyek-szamara-1-5-kg.html

#56198
Zoltán Ajtai

Kedves Edina,

Továbbra is várnám a válaszát a frissebb fotóimmal kapcsolatban.
Félek, hogy visszafordíthatatlan károkat szenvednek a növények ha nem cselekszek gyorsan.
Előre is köszönöm!

Üdvözlettel, Zoltán

#56173
Zoltán Ajtai

Kedves László,
Biztosan az én posztomhoz szerette volna írni ezt? Javaslom indítson egy saját posztot, ha még nem tette volna.
Üdvözlettel, Zoltán

#56140
László Hiblár

Kedves Edina!

Valamiért nem csatolta a képeket. Talán most.

#56138
László Hiblár

Kedves Pap Edina!

A két eve ültetett Novits babérmeggy levrleken megjelentek barna foltok. Ősszel elvégeztem a lemosó permetezést (Vektafid A) és kaptak téli felkészítő műtrágyát is. Abban kérném segítségét, hogy mi okozhatja a foltokat és hogyan tudom megállítani a terjedését. Köszönöm.
Hiblár László

#56137
Zoltán Ajtai

Kedves Edina,

Köszönöm szépen a válaszát. Lefotóztam a mostani állapotot is (március 1.). Egyáltalán nem tűnik úgy, hogy javulna a helyzet. Ezek szerint nem élősködő és nem is gomba. Egyszerű tápanyag és víz hiány? A kertet tavaly nyáron füvesítették nálunk, akkor kapott a babérmeggy is egy csepegtető rendszert. Az öntözését az végzi. Ez lehet a probléma? Túl sok vizet kapott? Vagy túl keveset? Honnan tudom, hogy kevés volt-e a víz neki vagy sok? November óta egyébként nincs öntözve. Kellene télen is?

Szintén nyáron kapott hosszú hatású örökzöld műtrágyát is (a gödöllői Specialmix-ből vettük kiszerelésben, apró szemű granolátum). Ebből többet kellene alá szórni, a kertészetben azt az utasítást kaptuk, hogy maximum 1 teáskanálnyi adagot szórjunk 1 növény alá. Ez mondjuk csak a növény aljához volt szórva. Ha be van mulcsozva nem tudom bedolgozni a talajba.

Válaszát előre is köszönöm!

#56130
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A vöröses pöttyök nem kórosak.

#56085
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A fiatal növények esetében az egyenetlen vízellátás okozza a levélszélek feketedését. Általános tápanyhiány is látható. kapott valamilyen tápanyagot a növény? Tavasszal, március végén dolgozzon a talajba tartós hatású örökzöld tápot. A kéregmulcs komposztálódása sok tápanyagot von ki a talajból, ha nem pótolja megfelelő mennyiségben.

#56084
Zoltán Ajtai

Tisztelt Illetékes! Segítséget szeretnék kérni babérmeggyel (Genolia) kapcsolatban. A növények nagyjából egy éve voltak nálunk már és szépen növekedtek, mondhatni megduplázták a méretüket egy év alatt. A nyáron vettem észre rajtuk, hogy az új hajtásoknál a növény világosabb, sokkal élénkebb zöld mint korábban volt és az elnyúlt szárakon ritkásabb a levélzet. De a legszembetűnőbb a friss levelek formája és állapota. A csatolt fotókon látszik, hogy a levelek szélei fodrosak, a levélzet félre kunkorodik, szélei helyenként elbarnulnak és alsó oldalukon barnás fekete pöttyök vannak. Azt gondoltam ez majd ősszel elmúlik, de nem így lett. Még most télen is így néznek ki. Így már attól tartok tavasszal sem lesz jobb a helyzet. Mi lehet ennek az oka és mit tehetnék ellene? Válaszát előre is köszönöm!

#56057