Jégverés kezelése

Pap Edina Szaktanácsadó

Jégvert növényt kapott. Most azt tudja tenni, hogy bordói lével történő permetezéssel segíti a sebgyógyulást, illetve a károsodott részeket a koronaforma megtartása mellett levágja.

#55927
Zsolt H.

Kedves Edina!
Ezt a fát már elültettem. Pénzt nem fognak visszaadni, panaszkezelésük egyébként is tragikus. Kicsélték volna egy ugyanilyenre megint, közben hónapok telnek el.
Ebből a helyzetből szeretném kihozni amit lehet.

#55887
Pap Edina Szaktanácsadó

A növényt sürgősen küldje vissza, és kérje vissza az árát! Ne kísérletezzen! Vásároljon megbízható kertészeti árudában, gyümölcsfaiskolából, személyesen, a növényt szemrevételezve. Hamarosan kapható a szabadgyökerű oltványok.

#55886
Zsolt H.

Feltöltés után kicsit megkavarodtak a képek, de majdnem mindnél látszik itt-ott gyógyult rész, főleg az utolsónál.

Pár hét múlva szeretném majd réz+kén+olajos lemosóval lemosni a fát, miután a fagélnek volt ideje megszáradni.

#55873
Zsolt H.

Tisztelt Szaktanácsadó!

Először (és saját káromon megtanulva utoljára) rendeltem interneten mandulafát. Miután megérkezett nyílt sebeket találtam az ágain.
Miután felhívtam a boltot, mondták, hogy kicserélik, mert hogy jégeső verte el és be kellett volna neki forrni. Később hoztak egy másikat helyette amin ugyanúgy voltak jégverés nyomok, igaz már kevesebb nyílt.

Immár feladva, - ő már nálunk marad - szeretném lekezelni a sérüléseket mielőtt elkap ott valami gombás fertőzést.
Vásároltam fagélt, illetve van kacor kés is.

Gondolom a hosszanti sebek szélein a kérget/(háncsot?) kapargassam meg az élő szövetig mielőtt jól bekenem. Kell-e vastag duzzadt belső részt is kaparni (talán az lenne a szíjács)? Ahogy látom annak kéne körbenőni és befedni a még belsőbb réteget.

Utolsó és utolsó előtti képen látszanak gyógyult részek is (ahol körbe forrta), azokat is kenjem le (kaparás nélkül), vagy felesleges?

Köszönöm a tanácsot előre is!
Zsolt

#55872