Miért terem gomba a barackfán

Pap Edina Szaktanácsadó

Ugyanide semmiképpen ne ültessen barackfát. Alma, körte esetleg szóba jöhet. Talajcsere javasolt 1 m3 gödörben.

#55882
mlacza

Kedves Edina! Köszönöm a gyors válaszát, annak megfelelően kivágtam a fát. Igaza volt. A fa egyik oldalán lévő gyökerek teljesen normálisak voltak, de a másik oldalán olyanok voltak, mint a szivacs, a felületükön szintén apró kis fehér gombák voltak. Már ásáskor is letörtek, körömmel be lehetett nyomni a belsejüket. Szükséges-e valamivel kezelni a talajt új fa ültetése előtt? Ha igen, mivel? Mivel egy családi ház kertjéről van szó, így nem tudom máshova tenni az új fát, csak ugyan ide, vagy sehova. A napsütéssel nem lehet gond, egész nap ide süt a nap.
Köszönöm, üdvözlettel: Máté László

#55863
Pap Edina Szaktanácsadó

A taplógombás fertőzések azt mutatják, hogy a fertőzött növény a nem megfelelő környezeti, így pl. termőhelyi körülmények miatt legyengült.
A taplógombával sűrűn berakodott, pusztuló ágakat legjobb levágni, a súlyosan taplógombás fákat (az egész korona sínylődik, a lombozat sárgul, egy-egy ág, esetleg az egész fa szárad) szintén legjobb kivágni, mert azokat megmenteni már nem lehet.

#55854
mlacza

Az előbb nem ment át a kép. Új próba.

#55840
mlacza

Kedves szakértők!
A mellékelt képen látható, hogy valami gomba lepte el az őszibarack fánkat. Lehet ez ellen tenni valamit a fejszén és a fűrészen kívül? Egyébként már vagy 15 éves a fa és hatalmas, nagyon finom lédús barackokat terem. Köszönöm.
Üdvözlettel: Máté László

#55839