Mi történik a leanderrel?

Ágnes Kokas

Tisztelt Dr. Varga Mária,

köszönöm szépen a segítséget.
A tanácsait követve igyekszem majd gondozni a leanderem a továbbiakban :)

#55009
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A leander metszése teleltetés után általában aktuális. A hajtásokat 30-40 cm mélységben érdemes visszavágni. Ha szükséges - pl. száraz, fénytelen, esztétikája nem megfelelő - mélyebben is visszametszhető. Ha erősen visszavágjuk, később virágzik. Ha a tőtől 10-20 cm-re vágjuk - ez az ún ifjítás - abban az évben már nem virágzik. A növény - ha most kevés levél is van rajta, ki fog lombosodni. Ehhez azonban a cserép felső részéről leszedve a földet, új általános virágfölddel töltjük fel. A megmaradt föld felszínét kis késsel lazítjuk / a gyökerek levegőzése érdekében /. Tápoldatot adunk /pl.Volldünger, stb. a lényeg az, hogy ne nitrogén túlsúlyos legyen - és sok-sok vizet. Az sem baj, ha a tányérban pár órán át áll a víz.A későbbiekben is sok vizet kíván a leander, szinte naponta a felmelegedésnek megfelelően.
Sok öröme legyen benne!

#55007
Ágnes Kokas

Tisztelt Dr. Varga Mária,

köszönöm szépen a válaszát.
A téli időszakban 15-18 fokon tároltam, sajnos ennél jobban nem tudtam ezt szabályozni. Nem öntöztem sokat, annyira, hogy nem hagytam teljesen kiszáradni a földjét. Közvetlen fényt nem kapott, de napközben végig világos helyen volt. Akkor vittem ki napközbenre, amikor már ~15 fok megvolt, de igyekeztem kerülni a közvetlen napot, azt olvastam, hogy ilyenkor még megéghet.
Mennyire metszhetem vissza? Alulról felfelé kezdenek így eltűnni a levelek, ha ezeket is levágom, levélfelület nélkül marad a növény. Vagy ez nem gond?

#54990
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Fagy-, illetve hideghatásra gyanakszom. Milyen volt a tárolóhely? Mennyit öntözte? Milyenek voltak a fény- és hőmérsékletviszonyok? Túl korán rakta ki a teleltetőből? Valószínű, hogy a már a téli álomból ébredő növényre a ki-be vitel rosszul hatott. Semmiképpen sem betegség vagy kártevő. Az erős visszavágás hatására bár ebben az évben nem hoz virágot, de szépen megújul a növény.

#54989
Ágnes Kokas

A képeken látható változások okát keresem. A levelek eldeformálódnak, és elhalnak. Teleltetés után először napközben vittem ki szabadba a növényt, de esténként még jó ideig bentre került. Ez idő alatt kezdtek a levelei alulról így elhalni, míg az ágak végén folyamatosan új hajtásokat hoz. Nem hagyom kiszáradni teljesen a földjét, de nem is áll vízben, igyekeztem a tűző napot elkerülni, amíg kint volt, kártevőt nem találtam rajta, esetleg a gyökerét támadhatta meg valami? Szeretném megmenteni, de tanácstalan vagyok. Előre is köszönöm a segítséget!

#54971