Tőzeglegyek kis citromfák, narancsfák, banánfák földjeiben

Dániel Nagy

Kedves Zsuzsanna!

Köszönöm a segítségét!
Mindenképpen először ki fogom próbálni az ön által javasolt sárga lapokat.
Ha ez nem válna be, akkor használom majd a Mospilan-t az ön javaslata szerint.
Minden jót kívánok, és Boldog Új Évet! :)

#54511
Dr. Némethy Zsuzsanna

Kedves Dániel!
Eddig nem derült ki, hogy fűszernövényei is vannak a lakásban. A Mospilan engedélyezett rájuk 7 napos várakozási idővel, de soha nem szoktam javasolni rájuk. Fűszer növényeknél egyszerűen csak vissza kell vágni a lombját, és hamar újat fejlesztenek. A beöntözéses bevitel lassabban hat, lassabban jut a növénybe, mint a permetezés ezért hosszabb várakozási időt javaslok. Mielőtt agyon kezelné, próbálja ki a sárga lapokat, többet is helyezzen i közéjük. Mospilanos beöntözést elsősorban dísznövényeknél javaslok. Citrom, narancs esetén pedig 3-4 hetet várjon, ha éppen érésben lévő gyümölcs is van rajtuk.

#54510
Dániel Nagy

Köszönöm segítséget! A mospilan használható fűszernövényeknél is? (pl. oregano, majoranna, petrezselyem) Öntözés után van valamennyi várakozási idő?

#54509
Dr. Némethy Zsuzsanna

Kedves Dániel! A sárga ragacsos lapokat alkalmazom, hihetetlenül sokat megfognak, a cserepek közé, a lombszintbe kell helyezni, mivel a legyek a leveleken szoktak pihenni. A növények átültetése új földbe is hasznos védekezés, de előtte a földet fertőtleníteni kell 90 C fokos sütőben 60 percig, ugyanis a zsákolt föld is gyakran fertőzött tőzegléggyel. Átültetésnél a növények gyökeréről is le kell áztatni a földet. De a kerti komposztban is élnek, amikor saját komposzttal kevert földbe ültet, erre is figyelni kell. A talaj rovarölő szeres öntözése - víz helyett -, a talajban élő pici lárvákat is megöli. A rovarölők közül a Mospilan felszívódó, gyökéren keresztül is felszívja a növény, azt ajánlom, permetezési töménységben (4 gr/10 liter víz). Mospilan használata viszont lakott szobában nem ajánlott, használaton kívüli helyiségbe kell a növényeket vinni.

#54508
Dániel Nagy

Kedves Zsuzsanna!

Köszönöm a tanácsokat! Sajnos az én tőzeglegyeim nem hallottak róla, hogy alulról öntözés mellett ki kellene pusztulniuk. :) Olyan a cserepeim többségének kialakítása, hogy be tudnak mászni a cserép alá, és alulról is belepetéznek a földbe... (a csatolt képhez hasonló) Sokszor láttam már azt, hogy konkrétan a cserép alól bújtak elő, és repültek el a kis "drágák". Próbálkoztam az öntözés csökkentésével is, de amikor már kezdtek kókadozni a növényeim, muszáj volt öntöznöm. A tőzeglegyek pedig vidáman túlélték a szárazságot. Korábban próbálkoztam almaecetes csapdával is, de az almaecet önmagában hidegen hagyta őket, egyáltalán nem mentek rá. Próbálkoztam szúnyogriasztóval is, de sajnos rájuk nincs hatással. A sárga ragacsos rovarcsapdát még nem próbáltam, de azt hiszem ez lesz a következő... Elképesztően életképesek ezek a kis rovarok. Nagyjából kiirthatatlanok. Annak ellenére, hogy alulról öntözök, csökkentettem az öntözés gyakoriságát, apró köveket szórtam a növények földjének tetejére, rovarirtóval fújom őket, és kézzel is lecsapok napi szinten jó néhányat, ennek ellenére mosolyogva éldegélnek és szaporodnak a lakásomban... Annyit sikerült elérnem, hogy nincs belőlük nagyon sok, csak néhány... de hiába csapom le minden nap azt a néhányat, a következő nap újra repked a lakásban néhány... és ha 1-2 napig nem csapkodom őket, akkor után kezdenek egyre többen lenni... ez hónapok óta így megy... ezért gondoltam arra, hogy valamilyen (a növényekre nem káros, ill. az egészségre nem veszélyes) vegyszerrel próbálkoznék.

#54507
Dr. Némethy Zsuzsanna

Kedves Dániel A tőzeglegyek ellen bevált a növények talajának alulról történő, felszívatással végzett öntözése. Ekkor a föld felszíne száraz marad. A tőzeglegyeket nagy számban magához vonzza és gyéríti a kihelyezett sárga ragacsos rovarcsapda, érdemes kipróbálni.

#54503
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves N. Dániel!
A tőzeglegyek általában nem ártanak a növényeknek, így semmiféleképpen nem javaslom a rovarölő szerek használatát! Jelenlétük a túlöntözés következménye! A víz kiszorítja a talajból a levegőt! Ebből adódóan a növények gyökere pusztul, rothad, a tőzeglegyek pedig ezt szeretik!
Ki kell várni, hogy megfelelően kiszáradjon a talaj, vagy átültetni a növényeket!

#54489
Dániel Nagy

Tisztelt Szakértő!

Gondozok néhány citromfát, banánfát, ill. palántáztam narancsfákat is.
Sajnos néhány hónapja tőzeglegyek jelentek meg a növények körül.
Próbálkoztam a talaj felső rétegének a kiszárításával, alulról öntözéssel,
valamint az öntözés csökkentésével, de sajnos a tőzeglegyek ennek ellenére nem tűntek el.

Vásároltam Compo Triathlon rovarölő permetet.
Ez a szer megöli a már repülő rovarokat, ill. a földfelszín közelében lévő lárvákat is, de sajnos ezzel a szerrel sem tudtam kiirtani a tőzeglegyeket teljesen, hiába permeteztem a növényeket, ill. a növények földjét naponta több alkalommal is. Ilyen dózisnak úgy vettem észre,
hogy már a növények sem örültek...

Ezután apró kavicsokkal borítottam be a növények földjeit, de a tőzeglegyek néhol találtak apró réseket, és a cserepek alján található lyukakba is belepetéztek.

Próbálkoztam almaecetes csapdával is, de ez is teljesen sikertelen volt.

Tudna javasolni valamilyen végleges megoldást a tőzeglegyek ellen?

Jelenleg a növényeket lakásban tartom, növénynevelő LED-el.
Hála Istennek mindegyik növény szépen fejlődik most a téli időszakban is,
de sajnos a tőzeglegyeket egyszerűen nem tudom kiirtani.

Bár jelenleg egyik növény sem terem,
hosszabb távon olyan megoldásra lenne majd szükségem,
amit termő citrom, narancs, ill. banánfánál is lehet használni.

Nagyon szépen köszönöm a segítségét!

#54465