Fenyők növényvédelme

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Mindkét növény a Pinus-ok legszebb fajai közé tartozik. A jelenlegi állapot azonban elkeserítő. A Pinusok elég nagyszámú kórokozójának tipikus tüneteit nem látom.
A tűhullás tömeges ugyan, de az elhalt tűrészeken sem alakultak ki vörös harántsávok. Ha mégis ilyeneket látna és az elhalás fokozatosan terjed a tűk alapi része felé. Ebben az esetben a Mycosphaerella betegség jelenléte valószínűsíthető. A kórokozó ellen a réztartalmú készítmények eredményesen alkalmazhatók. Ezek közül ajánlom a réz kis szemcseméretű formájának /Cuproxat FW/ kijuttatását 2-3 alkalommal permetezéssel. A permetlébe tapadásfokozót is szükséges használni a tűk viaszos felülete miatt. Egyúttal célszerű magnézium tartalmú lombtrágyát is a permetlébe keverni /Keserűsó/. Az öntözővizet korlátozni kell!

#54347
Kisék Zsófia

Kedves Szaktanácsadó!

Két fenyő félével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni! Az egyik egy Pinus sylvestris bonsai a másik pedig Pinus parviflora 'Negishiii'. Mindkettőnek ugyan az a tünete, a levél sárgulása majd száradása. Öntözés és tápanyag ellátás folyamatos.

Köszönettel: Kisék Zsófia

#54334