permezezési tanácsadás

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Büszke vagyok arra, hogy Ön nem a szőlő kivágásával oldaná meg a problémát, hanem tovább gondozná a szőlőt. A kérdés bonyolult - én is szeretnék mindenre kiterjedően választ adni. Borvidéken születtem, ma is foglalkozom a helyi szőlősgazdák problémáival.
A szőlő eredményes növényvédelme két nyugalmi stádiumban elvégzett permetezésen nyugszik.
- rügyfakadáskor - a rügyek már barkásodnak - és szüret után lombhullásig.
A tavaszi lemosó kezelésre ajánlom a Nevikén /kén és paraffinolaj tartalmú - permetszert /10 l vízben 2,5 dl, a hagyományos permetezőgéppel, lemosásszerűen. A tőkék - lomb nélkül 10 l vízzel biztosan lepermetezhetők.
A kezelés pusztítja a lisztharmat áttelelő képleteit /kén/ valamint a pajzstetvek, atkák, ékköves araszoló hernyók ellen is jó /paraffinolaj/
A szőlő 15 - 25 cm-es hajtásállapotában peronoszpóra és lisztharmat ellen a réz és kén - esetleg a szőlőmoly - elleni védekezés szükséges 20 l vízben /pl.-Champion 4 dkg a hagyományos permetezővel, a motorossal 10 l víz 4 dkg Campionnal számolva. Lisztharmat ellen a magas töménységre van ilyenkor szükség - Thiovit 12 dkg az Championnál leírt módon.
A következő - kritikus védekezés - a virágzás előtt történik. Itt azonban már ismerni kell a szőlőfajtát, az általában gondot okozó betegséget /peronoszpóra, lisztharmat és egyéb pl. fakórothadás/ ERRE KÉREK VÁLASZT, mielőtt a további szerek használatát javaslom.

#52437
Pap Edina Szaktanácsadó

Nincsen két egyforma év, és nincs két egyforma permetezési technológia. Javaslom, hogy kísérje figyelemmel növényvédelmi előrejelzéseinket a Cikkek, hírek rovatban. Létezik kombicsomag, ami általánosan jól bevált készítményeket tartalmaznak:
https://www.gazdabolt.hu/gombaolo-szer/374-kombi-szolo-alma.html
Ám ezek mellett az időjárástól és az előző évi kezelések hatékonyságától függő károsítók ellen egyéb szerekre is szükség lehet. A gyártók weboldalán talál fenofázisra szabott általános ajánlásokat.

#52430
Emil Kemény

Kis szőlőm van Balatonakaliban (110 tőke) és ez évtől nem vállalják a szőlő permetezését, így nekem kell felkészülnöm. Van háti készülékem és most veszek egy Solo típusú motoros permetezőt szomszédommal közösen. Kérem segítségüket, hogy milyen és mennyi vegyszert vegyek a várható évi 7-8 permetezéshez, ami alkalmanként kb 20-20 liter bekeveréséhez elég.
Köszönettel
kemény Emil

#52387
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A felsorolt rovarölő szerek egész évben használhatók. Egy-egy szerrel egymás után két permetezés javasolt, váltani kell, majd újra permetezhet vele.
A 3 készítményből csak a Mospilan a felszívódó szer - Actara már nincs, engedélyét visszavonták. A Karate piretroid - gyors, tagló hatású, de hatásideje rövid. Tehát a cseresznyelégy, szilvadarázs ellen a javasolt időszakban feltétlen használja a Mospilant. Egyéb vásárolható piretroid: Fendona /alfa-cipermetrin/ (25 ml kiszerelés alatt szabadforgalmú), Decis /deltametrin/, Sumi Alpha /eszfenvalerat / stb.
Cseresznyelégy ellen második szerként a már említett Karate-t válassza.

#52368
Nagyné Ica

Tisztelt Szaktanácsadó!
Permetezés során a maximális kezelések száma:
Karate (lambda-cihalotrin ) 2 alkalom
Mospilán (acetamid) 2 alkalom
Aktara (triametoxam) 2 alkalom.
Ez a 6 alkalom kevés.
A két alkalom egész évre vonatkozik-e vagy egy-egy esetre.
Ha egész évre vonatkozik, akkor még milyen rovarölő szer kellene, ami hatásos molyok, cseresznyelégy, szilvadarázs ellen és más a hatóanyaga. válaszát köszönöm

#52320