takácsatka

Pap Edina Szaktanácsadó

Tisztelt Dr. Zsigmond Laura!
Zárt termesztési környezetben az atkák ellen kitartó megfigyeléssel mérhetjük fel a népesség alakulását.
Valamennyi atkaölő készítmény közül csak kettő akaracid felszívódó: Pyranica 20 WP és a Vertimec Pro. A Vertimec közismert és hatásos is. Egyetlen hibája, hogy tojásölő hatással nem rendelkezik. Az atkák kisebb mértékben a kültakarójukon át, de főleg a növényi nedvek felszívása során találkoznak a hatóanyaggal /abamektin/ Üvegházban egy-egy atkanemzedék kifejlődése rövid időszak alatt megtörténik, ezért a tojásölő hatás hiánya nem lehet döntő. Egy termesztői időszakban csak két alkalommal engedélyezett a kijuttatása . Ezért a Vertimec kezelést követően célszerű volna egy Zoom 11 SC speciális atkaölőszerrel permetezni. Befejezésként pedig 10-14 nap után újra a Vertimec-et válasszák. A Vertimec feltételes forgalomban, a Zoom szabad forgalomban vásárolható.
A Pyranica 20 WP / hatóanyaga tebufenpirad/hatásos a körtelevélbolha ellen is, ott jobban elterjedt annak ellenére, hogy I.forg.kategóriás készítmény. Atkák ellen ritkábban választják, pedig valódi szisztematikus és nagyon hatásos. Több kísérletben megtapasztaltam, igaz több, mint 20 éve /akkoriban engedélyezték/.

#52223
Laura Dr Zsigmond

Tisztelt Szaktanácsadó!

Üvegházi repcében takácsatka fertőzést fedeztünk fel. Széles hatóspektrumú (kifejlett állat, lárva, báb, stb..) szerre lenne szükségünk, ami lehetőleg felszívódó. Az üvegház kutatóintézethez tartozik, permetezéshez jó minőségű védőfelszerelések vannak (ruha, maszk, kesztyű), néhány napos lezárása az üvegháznak megoldható. A kontakt szerek a növény leveleiről általában leperegnek még Silvet használata mellet is csökkentve evvel a hatásukat.
Segítségét előre is köszönöm!

#52196