Szőlőés fekete ribizli levél betegségek azonosítása

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Tápanyaghiány az ok minden növénye esetében. Használjon minden fontos tápelemet, illetve nyomelemet tartalmazó tápoldatot. Ősszel dolgozzon a növények köré szerves trágyát, illetve összetett műtrágyát.

#51512
József Zatyi

Ribizli nekrotizmus képe előző kérdéshez.

#51472
József Zatyi

Nekrotizmus képe az előző kérdésemhez.

#51471
József Zatyi

Üdvözletem!
Több fajta szőlőn (csemege és otelló) ugyanaz a sárgás foltosodás és nekrotizmus jelent meg már hónapokkal ezelőtt.
A csemege és az otellő kb 15 méterre van egymástól. Nekrotizmus inkább az otellót foltosodás inkább a másik sort érinti,de mindkettőn megjelent mindkét betegség.
Az otellón sikerült azonosítani fekete rothadást.
A csemegén közepesen erős peronoszpóra fertőzést. Minimális peronoszpóra megjelent az otellón is a csemegén fekete rothadást még nem láttam.
Szeretném önöktől megtudni hogy ezek a sárga levélerek közötti foltok melyek nem peronoszpóra olajfoltok mert a fonákon semmi sincs, összefüggnek a két betegséggel vagy más okozza a foltokat és nekrotizmust?
Amerikai szőlőkabóca és gubacsatka támadta idén mindkét ültetvényt.Csemege soron ESA betegséget visszavágással hárítottuk, egyelőre nem látom hogy visszajött volna.
Néhány helyen találtam ép de deformált aszimmetrikus leveleket is.
Hasonló nekrotizmus található a fekete ribizli bokrainkon. Van belőlük ami méteren belül áll a csemegeszőlőhöz de van ami 20 méterre tőlük egy Birs fa mellett.Kabóca azt is támadta.
Mi okozhatja a ribiszkén a nekrotizmust? Június óta rémlik hogy megjelent és egyre jobban terjed ha lassan is bokrok felületén.
A talaj un. "kotu" néven ismert erre úgy tudom talán tőzeg . Egy 1895-ben lecsapolt mocsár talajáról beszélünk.Vékony réteg kb 30-50 cm alatta sárga homok, egy méteren kavicsos agyag vízzáró réteg.Idén kaptak a szőlők Keserű sót és vasgálicot ,időnként 10 liter vízhez kevert 250 ml emberi vizeletet nem kellett volna?
Van több képem is csak nem enged feltölteni.
Válaszukat előre is köszönöm.

#51470