Díszalma betegsége

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A képek jól mutatják a baktérium által kiváltott tüneteket- Ahogy látom, a lankadás nem száraz, a tűzelhalás ilyen. Biztosan nem Önöknél fertőződött, hanem már a faiskolában. Gondolom, nem is volt olcsó, ezért a rézen kívül érdemes volna megpróbálni az ezüstkolloidot - patikában vásárolható. Kitűnő baktérium elleni szer nemcsak emberek gyógyítására. Remélem, sikerül a fát megmenteni! A Championt 3 alkalommal heti gyakorisággal érdemes kipermetezni - ha nem kapna ezüstkolloidot./ kétszer, 7-10 naponta /

#50301
Anita Bertók

És végül egy kép egy másik hajtásról!

#50182
Anita Bertók

És vegül egy kép egy másik hajtásról!

#50181
Anita Bertók

Utolsó előtti képet küldöm az egyik hajtásról

#50180
Anita Bertók

És még két képet küldök, hogy könnyebb legyen!

#50179
Anita Bertók

Épp eső után tudtam fényképezni, küldök még képeket!

#50178
Anita Bertók

Kedves Mária!

Köszönöm a választ, küldöm a közelebbi képet! Ezt a betegseget vajon nalunk szerezhette, v nem lehet megmondani? Hany naponta kell permetezni a Champion permetszerrel? Koszonom!

#50177
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A díszalma az almafával azonos nemzetségbe tartozik. Ott kereshetjük tehát az elváltozás okait. A tünet okozója valószínű baktériumos betegség = tűzelhalás. Ellene célszerű réztartalmú gombaölőszert használni. A levelek lankadása, elszíneződése, majd száradása a fertőzés következménye. De ez csak akkor van így, ha a száradás nedves - vagyis nem "csontszáraz". A levélnyelek gyengülése, lehajlása a baktérium jelenlétében történik.
Ellene a Cuproxat vagy Champion hatásos. Az azonosítás közeli képen igazán könnyebb volna. Ha lehetséges, kérek közeli felvételt a mostani kép alsó részéről.Köszönöm.

#50155
Anita Bertók

Kedves Szaktanácsadó!
6 hete vettünk egy elég nagy méretű díszalma fát (malus profusion). Leveleinek egy része elszíneződött az elmúlt 1-2 hétben, van ami már el is száradt. Tud segíteni, hogy mi lehet a gond? Köszönettel, Bertok Anita

#50085