gömbszivarfa

Balázs Juhász

Jó napot!2 hónapja ültettünk gömb szivar fákat.a talaj homokos,a fákat ültető földbe tettük,trágyázva is kettek,de állapotuk egyre romlik,főleg a leveleken látni.mi lehet a probléma?segítségüket előre is köszönöm

#48337
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Katalin. A gömb alaknak a fa kialakításakor kellett volna megvalósulni. Biztos, hogy nem Ön a hibás a féloldalasságért. Vagy reklamál - hiszen nemrég vette - vagy megpróbál javítani a helyzeten. A törzs fölötti ágakat lazán összekötve a jelenlegi egy oldalra növést kikötéssel megoldani. A sárga szín tápanyagprobléma - Volldüngert adjon lombtrágyaként két alkalommal és permetezzen egyúttal Mospilannal - szívó és rágó kártevők ellen.

#48305
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Petrov Iván! Azt, hogy mi okozta a hirtelen levél-tüneteket - ráadásul csak az egyik - szivarfán szinte lehetetlen megmondani. Az kizárható, hogy károsítók /betegségek, kártevők/ léptek fel. Marad a környezeti ártalom, a ház közelsége /napperzselés, napégés a párahiánnyal párosulva, a ház világos fala növeli a felsorolt tényezőket. A fonnyadás a lombozat felső részét érinti. Ha gömb alakú a fakorona, minden hajtásvéget azonos hosszúságban kellene visszavágni 10-20 cm-el. Ne öntözze, ne permetezze! Esetleg mechanikai sérülés érte a törzset /fűnyíró, kapálógép?
Mindkét szivarfáról szeretnék látni teljes alakú képet - ha lehetséges.

#48304
Petrov Iván

És még egy kép , külön a levélről ....

#48153
Petrov Iván

Az előző kérdésemhez csatolnék még pár képet...

#48152
Petrov Iván

Tisztelt Holgyem / Uram ! A tanacsukat kérnem . A képeken látható szivarfankon
egyik napról a másikra a levelek elfonnyadtak .A közelében van egy másik szivarfank , kb 2-3 méterre , annak semmi gondja . Segítségüket előre is koszonom . Üdvözlettel , Petrov Iván

#48151
Katalin Dióssi

CSatolok egy közelebbi képet a levelekről.

#48143
Katalin Dióssi

Tisztelt Szaktanácsadó!
Június eleje ültetett gömbszivarfánk nagyon féloldalasan nő, pedig ezt már nem is kellene metszeni, levelei sárgulnak és rossz állapotban vannak. Élősködők is megtelepedtek a levelek fonákján. Mit tudunk tenni, hogy egészségesen és gömb alakban fejlődjön?
Válaszukat előre is köszönöm.
Csatolok képeket róla.

#48142