füge kártevő

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A "jó gazda" néha többet tesz, mint amit szükséges. Az utolsó permetlevet bizony nem tolerálta a füge. Hogyan is tehette volna? A cukor-ecetet sem, de a hozzáadott mosogatószert pláne. Miért is? A füge az utóbbi években minden permetezés nélkül is jól érzi magát nálunk és jó termést is hoz mindenütt. A bűnös tehát az utóbbi "permetszer" A kombináció valamennyi eleme az esővel lemosódik, így a gyümölcsök fogyaszthatók, csak nem szépek.

#48556
Andrea Borosné

Még egy kép a fügéről (nem lehet, csak egy képet csatolni?).

#48524
Andrea Borosné

Üdvözlöm!
Nekünk is volt/van amerikai kabócalepkénk, a fügefán (is).
Viszont most van egy olyan problémám, hogy egyes fügék megfeketedtek. Ill vannak rajtuk pici, kemény, fehér szemcsék, ezek e leveleken is. Nem sok, és le lehet söpörni róluk. (olyanok, mint a sószemcsék.) Nem mozognak. Mi lehet ez? Lesz a megfeketedett fügéknek vmi bajuk, vagy ez csupán esztétikai probléma?
Azt hozzátenném, hogy első próbálkozásként szódabikarbónás vízzel spricceltem le (ezért egyes levelek megégtek, megfeketedtek), aztán használta én is citromhéjas vizet, és végül a mindenre jó mosogatószer-cukor-ecet permetet. Gyanús, hogy ez utóbbi miatt feketedtek meg a gyümölcsök... :-(
Előre is köszönöm a választ. (egy kezdő kertész)

#48523
Kiss Andreas

Mivel itthon nem kapható sajnos Semmilyen a fügére specifikus védőszer, én 2 féle megoldast alkalmazok felváltva, ajánlom!
1. Citromlékb 20% oldatot csinálsz ablakmosó spricniben), és a levelek mindkét oldalát a fényes és a fonákot is lelkiismeretesen kb 2 hetente permetezni kell..
Ahogy hallom,sokaknak nincs termés-egyéb gyümölcstáppal lehet 3 naponta öntözni,
Nekem a 6 honapos fácskán 16db gyönyörű füge van..
Viszont nálam nem a Fügemoly jekent meg--hanem a horvátoknál honos "fügerágó bogár" vagy minek nevezzem.
Ők is a leveleken fejlödnek ki,de Alulra és Felülre is kerül bábozóháló, csak ők kb 1-1,5 cm hosszú,a 100 lábúhoz hasonlatos,de cérnavékony szörnyek,amik a füge termésébe másznak bele és ott rak petéket!
És itt nincs fekete pöttykaki jelzés,ők nem hagynak!
Öket is citromlé vagy Ablakmosó(alkoholtartalmú,remélem a növénybe nem szivárog be?!) folyadékot rájuk spriccelve lehef LIKVIDÁLNI, ezek is azonnal meghalnak..

#48371
Pap Edina Szaktanácsadó

Amerikai lepkekabóca a kártevő, ellene Mospilan javasolt.

#48120
Zsuzsanna Bonyhádi

Kedves gazdabolt! Van egy fiatal fügefám, de már a vásárlás évében (2 éve) baj volt vele. Termést nem hoz, a hajtásai sérültek, csökevényesek és a levélfonákán fehér színű, telepek vannak, amiből molylepkeszerű képződmények kelnek ki. lehet ezek ellen védekezni? ez a fehér színű lepedék egyre több növényen látható nem csak az én kertemben, hanem mindenhol látom. Gyomokon, virágokon, és egyéb növényeken is. Korábban ijesztő dolgokat olvastam erről a kártevőről. Állítólag nem lehet ellene védekezni, csak égetéssel. Várom válaszuk!
Üdvözlettel: Bonyhádi Zsuzsanna

#48055