Fagyal betegsége

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A magas nappali hőmérsékletek több kártevő életében további tápnövényén való károsítását tapasztaltam. Érdemes tehát a délutáni - amíg még 15 Celsius fokot mérünk - újabb kontakt, gyorshatású rovarölő szerrel permetezni. A talajban egyenlőre csak a kártevő tojásai találhatók, a talajfertőtlenítő /pl. Force/valamint a Nematop baktérium tartalmú biológiai szerrel - az előírásnak megfelelően - a talajt fertőtleníteni. Valószínű, hogy -a jelentős kárt látva- felszaporodott az Ön fagyal növényein a kártevő.

#46564
Tamás Ulveczki

Kedves Mária!

Köszönöm szépen az értékes válaszát. Két kérdésem merült fel:
Az idén már nem támadnak a kártevők a meleg, száraz ősz ellenére sem, így az idén már nem érdemes permetezni?
A talajban lévő lárvák ellen nem lehetne valamilyen rovarölő szert a talajba juttatni?

#46548
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A fagyal levélszélek egyforma csipkézése a hamvas vincellérbogár kártétele. A bogarak éjszaka táplálkoznak, ezért nem látta őket. A talajban telelnek, április második hetétől várható a tavaszi kártétel néhány hétig. Lárváik a talajban élnek és a fagyal gyökereit rágják. Augusztus közepétől szeptember végéig új bogarak folytatják a rágást.
Esti órákban gyors, tagló hatású /pl. Karate/ rovarölő szerrel több alkalommal célszerű permetezni. Érdemes volna tápanyagot is kijuttatni tavasszal - a rovarölő szerrel egyszerre - a levélsárgulás hiánytünet, leginkább kálium és magnézium. A Volldüngert ajánlom ennek megszüntetésére.

#46534
Tamás Ulveczki

Fénykép 5

#46518
Tamás Ulveczki

Fénykép 4

#46517
Tamás Ulveczki

Fénykép 3

#46516
Tamás Ulveczki

Fénykép 2

#46515
Tamás Ulveczki

Tisztelt Szakértő!
3 év jelentkezett a fényképeken látható betegség a fagyalon. Azóta folyamatosan fennáll. Nem terjed ki az egész sövényre, de nagy részét érinti. Hatására a növény lassan fejlődik. Kártevőket egy alkalommal sem sikerült felfedezni a leveleken. Mi lehet ez a betegség? Mit tegyek?

#46514