Buxus levél sárgulás

Dr. Némethy Zsuzsanna

Kedves Gyenge Péter!
A buxus levelein az apró sárga foltok szivogatás kártételei. Valószínű atka szaporodott fel a bokron, az utóbbi években számos esetben számoltak be róla. Majd tavasszal április után alaposan érdemes megvizsgálni a levelek hátoldalát kézi nagyítóval, annak segítségével már láthatóak. Atkaölő szerrel permetezze majd le a bokrot májusban tapadásfokozó anyag hozzáadásával.

#46743
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Péter!

A levél sárga foltosodását a puszpáng-gubacsszunyog okozhza. Megbizonyosodni erről a levél fonákán lévő kis dudurok jelenléte segít.a dudorokban élő lábatlan, apró lárvákkezdetben csak 0,5 mm nagyságúak, növekedésük során akár 2 mm-re is megnőhetnek. Márciusig károsít és levélhullást okoz. Védekezni ellene felszívóvó rovarölő szerrel szükséges /Actara, Mospilan. A levélszél barnulása is ennek következménye.
Lehet azonban rozsdabetegség is, melynek felismerhető tünete szintén a levél fonákán /hátsó fele/ látható sárgás- barnás, porzódó foltok formájában. Ellene Score 250 EC- gombaölőszer felhasználását ajánlom.

#46423
Péter Gyenge

Tisztelt Szaktanácsadó!

A kertemben több éve vannak buxusok, amik szépen fejlődnek. Az utóbbi hetekben viszont az egyik növény levelein apró sárga foltok jelentek meg, majd pedig a levél széle barnulni kezdett. Nem tudom, hogy összefügg-e a két dolog, de kb 1 hónapja voltak puszpángmoly ellen permetezve.
Mi okozhatja a problémát és mit tudok tenni ellene?

Válaszát előre is köszönöm,
Péter

#46403