üreg a kertben

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A leírás a kószapocok tevékenységére utal - kivétel a ferde járat, amit azonban valószínűleg a vakondháló miatt készített. Sajnos, a kószapocok növényi részekkel táplálkozik, tehát igazi kártevő a kertben. Védett, eszmei értéke fél millió ft. Súlyos kártételét láttam egy Győr környéki faluban. 10 évesnél idősebb almafák sorban hervadoztak, majd eldőltek. A jelenséget a környéken lévők nem tudták mire vélni. A fa környezetében kibontottuk a földet: nagy üreget találtunk, melyben a fák főgyökere ceruzahegy alakúra volt megrágva - mintha ceruzahegyezővel dolgozott volna valami. Kószapocok volt. Az almafát nagyon szereti.
A pajorok méretét tekintve nyáron még sok kárt okoznak, majd bebábozódnak. A cserebogarak tavasszal fognak kirepülni. Ilyenkor a talajfertőtlenítés már nem indokolt - a fonálférgek tevékenységének kiteljesedéséhez több idő kellene. A bogarak ellen viszont intenzív védelemre lesz szükség

#46413
János Pál Patkás

Tisztelt Gazdabolt!
A kertben egy részen eléggé puha volt a talaj, be is omlott pár centit a lábam alatt. Egy üreget találtam, ami egyik irányban ferdén lefele tartott, a másik irányban párhuzamosan a felszín alatt haladt pár centivel. A lefelé tartó ágba be tudtam vállig nyúlni, kb 10-12 cm átmérőjű. A kertben vakondháló van, de ezen a részen pont nincs, mivel itt egy elemes rendszerű esővíz szikkasztó van. Hozzátartozik a történethez, hogy pajor invázió van nálunk, 5 cm-ként van egy 2-3 cm-s jószág a fű alatt. Múlt héten kaptak is egy kis Nemastar kezelést, remélem a baráti fonalférgek túlélik ezt a hideget. Van valami tippjük, mi építhette ezt az üreget? Vakondtúrás vagy egyéb nyom sehol sincs, de a vakondháló miatt ugye nem is nagyon lehet. Itt sem volt kitüremkedés, egyszerűen csak annyira közel volt a felszínhez a járat, hogy beszakadt (a képen a fű felett látható földkupacot én emeltem ki a beomlott járatból). Amúgy semmi nyoma az üreglakónak azóta sem, a lyukat amennyire tudtam homokkal betemettem, gyerekek ne lépjenek bele. Vakond tud ilyen átmérőjű alagutat ásni? Vagy földikutya? Veresegyháziak vagyunk egyébként. Előre is köszönöm szíves válaszukat.
Üdvözlettel:
János

#46362