diófa betegség?

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A tavasz választ ad minden kérdésre, feltételezésre. A kis növényt nem betegség, hanem gyengeség miatt láthatóan életképtelen. Ha tavasszal kihajt, és növekszik - megmarad. Alakítható lesz koronanevelésre az akkori visszavágás helyén. Ha ez nem történik meg, szép nagy, papírhéjú diót vagy diókat gyökereztessen - homokban -és a legszebbet ültesse el. Nálam is kikelt egy madár-szállította dió (a közelben nincs is diófa). Szépen fejlődött, mégis helyhiány miatt nem tartottam meg.

#46533
János Sipos

Kedves Mária!

Mivel még nincs egy éves sem a növény, alig 20 centi magas. Ha a legalsó elhullott ág alatt lecsonkolom, akkor még 10 centi magas sem lesz . Onnan koronát nevelni, inkább bokor lenne belőle mint fa.
Mindenképpen vissza kell majd vágni? Egyláltalán várhatóan élerben marad a fa, vagy a levél és ágledobással el is pusztul?

#46528
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A magról kelt növénykék rövid élete miatt - talán csak fél év - gyengék, sérülékenyek. A gyors hajtás- és levélvesztés lehet kedvezőtlen környezeti tényező vagy tényezők következménye. Tavasszal a lehullott hajtások alatt kellene visszavágni és onnan nevel koronát.

#46506
János Sipos

Kedves Szaktanácsadó!

Magról hajtott egy diófa az udvarunkon. Egész nyáron szépen fejlődött, zöld lombozata volt 4 kicsi ágon. Kb egy hét alatt teljesen lebarnultak a levelei, és ledobta az ágakat levelestől. Most egy kis csonk áll ki a földből. Ez normális? Az ősz miatt van? Vagy valami betegséget kapott el? Locsolva nem volt az ősszel, csak talán egyszer minimálisan.

Köszönöm segítségét előre is!

#46489
Pap Edina Szaktanácsadó

Ha alaposan vissza kell metszeni a fát, akkor inkább most ősszel tegyék, de a sebet kezeljék le! Az ágak levágásakor majd meglátják, hogy mennyire odvas a fa.

#46335
Bernadett Dobó

Decemberben vásároltunk egy kertes családi házat, amiben két terebélyes diófa áll. Nagyon megörültünk nekik, mert ugyan nem sok kerti rutinnal rendelkezünk, de bízunk a jó termésben, illetve a kislányunk számára is nagy boldogság birtokba venni, megmászni az "öregeket" :).
Az egyik, a nagyobbik fánk viszont úgy tűnik, beteg. Van bőven ép hajtása és levele, de van sok "öszegyűrődött", foltos levelű ága is, illetve a termés kis része, még az ágon elszárad.
Nemrég járt nálunk egy földmunkás ember, akinek útban lenne a teherautóval a fa néhány ága,s mondta hogy le kellene vágnunk néhányat. Erre készen is lennénk, de azt is mondta, hogy valószínűleg kukac van az ágakban, feltehetően elég kiterjedten, szóval szerinte "egy év múlva már nem is lesz diófánk". Hát, azért egy próbát tennénk, hátha menthető a dolog még, nem akarjuk tétlenül nézni a pusztulását. Ön szerint mi a teendő, mivel próbálkozhatnánk? Előre is köszönöm a segítséget.

#46306