eperből nem hajt ki az inda

Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Tamás!

A szamóca gyökerének "megfásodásával" a könnyebb és biztonságosabb áttelelésre készül fel. Természetesen minél idősebb a tő, annál erőteljesebb ez a jelenség. /Plusz fajta, talajtípus, öntözéstechnika és még számos dolog befolyásolja/. A növénycsere vonatkozásában profi kertészek, akik ebből élnek minden évben újat telepítenek. Sikeres házi-kerti termesztéshez 2-3 évente érdemes gondoskodni friss telepítésről, de ha van helyünk, akkor még az idősebb állomány is meghagyható.
Az indaképzés és a termésképzés "ellentétes" folyamatok, kiolthatják egymást. Jól gondolja, hogy a virágok kicsípésével, a termések leszedésével, szelektálásával a vegetatív fejlődést, a lombnövekedést, az indaképzést lehet elősegíteni.
További sikeres kertészkedést kívánva, üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#46347
Tamás Farsang

Kedves Mariann!

Köszönöm válaszát. Ami az idei termést illeti, az nem volt gyenge, mert a legtöbb termésem volt az idén. Lehetséges, hogy a túl sok termés miatt lehetett kevés az inda? Ezt abból gondolom, hogy írta, hogy ha kicsípem a virágokat, akkor több lesz az inda.
Illetve azt is meg szeretném még kérdezni hogy ha a növények gyökere elfásodik, akkor azokat mindenképpen érdemes újra cserélni, mert ez az előregedésüket jelenti? Van olyan tövem, ami már a 2. évben fás.

Válaszát előre is köszönettel:
Farsang Tamás

#46289
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Tamás!

A szamóca általában a telepítést követő 3. évre leöregszik. A gyengébb termés és a minimális sarjképződés hátterében ez állhat. Továbbá a nitrogénellátás alacsony volta és a szélsőségesen meleg augusztus. Ha szép hosszú őszünk lesz, akkor talán még egy mostani intenzívebb nitrogéndús tápoldatozással a növény rávehető a sarjadzásra. Ha friss telepítést alkalmaz, akkor pedig majd a képződő virágok kicsípésével (abból persze akkor nem lesz termés) tudja a töveit intenzív sarjképzésre ösztönözni. Tisztelettel: Kis Krisztiánné Mariann

#46280
Tamás Farsang

Kedves Mariann!

Nem ismerem a fajtát, egy családtagomtól kaptam 3 éve a friss hajtásokat és azokat ültettem el. Egyszer termő, nagyszemű fajta, május közepétől június közepéig érik.
Sortakarásként tavasszal alkalmaztam a lenyírt füvet a tövek alatt amíg le nem termett az eper, utána már nem szórtam alá semmit nyáron. Az utcában pár házzal arrébb egy szomszéd szintén arról panaszkodott, hogy tavaly rengeteg indája volt, idén pedig alig. Nálam is ugyanez a helyzet.

#46231
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Tamás!

Tudom, hogy kérdésre nem illik kérdéssel felelni, de ahhoz, hogy segíteni tudjak több információra van szükségem. Ismeri-e esetleg a földi eper fajtájának a nevét? Annak idején milyen szaporítóanyagot telepített? Alkalmaz-e sortakarást?Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#46217
Tamás Farsang

Kedves Szaktanácsadók!

Eperágyásomat 3 éve telepítettem. Az első évben még minimális termést hozott, másodikban már többet és mellette rengeteg indát, harmadik évben (idén) pedig rekord termésem volt, viszont szinte alig hozott új indákat, talán 1-2 tő a 70-80-ból, aminek nem tudom, mi lehet az oka. Szeretném frissíteni a töveket és a régieket újra cserélni, amihez tavaly még rengeteg új indám lett volna, de idén ez nem fog menni. Tudnának segíteni, mi lehet ennek a jelenségnek az oka, illetve érdemes-e várnom egy évet, hogy jövőre a régi tövek esetleg hoznak megfelelő számú új indát vagy ezek már valószínűleg jövőre sem fognak hozni?

Visszajelzésük előre is köszönettel:
Farsang Tamás

#46160