Olajfa levélbarnulás

Matusz Beáta

Kedves Katalin!
Nagyon sárgulnak az olajfám levelei.
Mi okozhatja.
Előre is köszönöm válaszát.
Bea

#50967
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves T. Kinga!
Például egy pohárba önt vizet és a növény mellé helyezi. Vagy tálcára teszi a virágcserepet, de előtte, kavicsokat helyez rá. Ezt tartja nedvesen. Mindkettő jó megoldás párásításra.

#45561
Kinga T.

Köszönöm!

Esetleg valami megoldást tudna mondani a jelenlegi problémára? Ha nem oldom meg, akkor hiába fogok odafigyelni a későbbiekben a helyes gondozására, mivel addigra elpusztul a növényem.
:(
Üdvözlettel!

#45426
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves T. Kinga!
Időnként előfordul, hogy fertőzött a talaj. A tűző napon megégnek a levelei. Nem szabad spricceléssel párásítani! Mert ha nem megfelelően alkalmazza, akkor kaput nyit, a kórokozok számára. Többféle jó megoldás létezik a párásításra, inkább azok közül válasszon! Valamint a levél száradás a túlszáraz, levegőre figyelmeztet. Figyeljen jobban a növényigényeire és igyekezzen a számára megfelelő klímát kialakítani.

#45248
Kinga T.

A levél bégi világosabb barna folt, már a megvásárlás óta rajt volt a levélen, feltételezem égés. Viszont most a barnulás hatására ez a levél is lehullott.

#45204
Kinga T.

#45203
Kinga T.

#45202
Kinga T.

Talán jobb a képek minősége.

#45201
Kinga T.

Tisztelt Szaktanácsadó Asszony!

A növényt a kertben tartottam, napos helyen, de mivel attól tartottam, hogy a barnulást a nap okozza, inkább behoztam a házba. Hetente egyszer tápoldatozom általános tápoldatos vízzel. A párásítást pedig vízpermetezővel oldom meg. Érdekesség, hogy egy lehullott levél azon oldala is elkezdett barnulni, amelyik érintkezett a virágfölddel.
Lehet hogy fertőzött a föld? Esetleg valami gomba lehet? Vagy csak légszárazság?

Nem tudom, tudok e jobb képet csinálni, nekem nem homályosodik egyáltalán, viszont holnap csinálni fogok friss képeket Önnek!

Üdvözlettel:
Takács Kinga

#45196
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Kinga!
Sajnos, nem elég nagy felbontásúak a képek! Ahogy nagyítom őket, csak egyre homályosabbak.
Hogyan, milyen klímán tartja a növényét? Mivel öntözi, tápozza, párásítást hogyan oldja meg … stb.?

#45172
Kinga T.

Ami érdekes, hogy fa tetején olyan hajtások vannak, amelyeken nem jelent meg a levélbarnulás, vagy legalább is nem olyan mértékben, mint az alsó hajtásokon.

A tanácsokat köszönöm előre is!

#45147
Kinga T.

Ez pedig egy friss hajtás, melynek szinte az összes levelén jelentkezik ez a jelenség. Bár ezek még nem hullanak.

#45146
Kinga T.

Ez ugyanannak a levélnek a hátoldala. Másnapra a barna folt tovább terjedt.

#45145
Kinga T.

Tisztelt Szaktanácsadó!

Szeretném megkérdezni, mi okozhatja olajfám leveleinek barnulását, majd lehullását. Nem csak a tavalyi leveleken, hanem a már a friss hajtásokon is megjelennek a sötét foltok. Mivel tudnám kezelni?
Köszönöm válaszát!

#45144