Tuja száradásos betegsége

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A növények állapota bizony elkeserítő. Sajnos, csak a hajtásvégek zöldek, minden egyéb szárad. A jelenség az edényes növények egyik oldalán különösen feltűnő.
Nem betegségre, hanem inkább a napokig tartó fagyokra /akár 18 Cfok is volt/ gondolok. Elsősorban a gyökérzet károsodott, mivel az edény = cserép nem védte megfelelően. A növények a talajban sokkal nagyobb védelmet kapnak - különösen a hó alatt. Javaslom, hogy a közeli napokra jelzett újabb fagyok elmúltával egy növényt emeljen ki a cserépből és vizsgálja meg a gyökérzetet. Ha elszíneződött, elbarnult az említett a helyzet. A károsodott - ha nem általános a károsodás - gyökérrészeket visszavágva szellős, tőzeges talajba ültesse át és kis vízadagokkal öntözze, melybe tápanyagot /Volldünger/ is tehet. Jó lenne, ha a gyökerek visszavágása után a tövet réztartalmú folyadékba mártaná - ezzel megakadályozza a friss vágásfelületek fertőződését.

#44877
Pap Edina Szaktanácsadó

A sárgult hajtás le kellene választani, és megfigyelni, hogy a törési felületen, illetve a kéregben van-e valami elváltozás, lyuk vagy járat. Ha túl fülledt, párás a tér, akkor gomba is lehet, ezt nehéz így megállapítani. A tuja edényes tartásban hamar legyöngül, azután pedig bármi megtámadhatja. Tápanyag-utánpótlásra, öntözésre figyeljen oda.

#44869
Gábor Varga

Üdvözlöm!

A képeken látható növények az erkélyemen vannak és pár hete száradásnak indultak. Érdeklődni szeretnék, hogy ha beazonosítható a betegség, akkor mi a teendő, hogy megmentsem őket? Előre is köszönöm a választ!
Tisztelettel : Varga Gábor

#44552