Tuja erecta viridis

Dávid Kovács

köszönöm válaszát. megteszem az ajánlott lépéseket. több tuja van egymás mellett ( smaragd erecta viridis) valamit blue arrow boróka is. gondolom őket is permetezzem le.

#44430
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A képen látható növény bizony csaknem "halálra ítélt". A törzsön lévő púpok és a nedv folyás semmi jót nem jelent. A törzstől kiinduló hajtások száradása a víz és tápanyag-felvétel akadályoztatásának következménye. Ha a kivágott tuját kézbe venné, lehántva a kérget, felvágva a púpokat az alábbi látvány tárulhat a szeme elé:
1. lyukak - kisebb-nagyobb méretűek - is láthatók - szú vagy farontó lepke hernyójának kártételére utal /erre kisebb az esély
2. a púp kérge alatt sötét színű elváltozás látható - gomba vagy baktériumos betegség. A tünetmentes növények védelmére a tavaszi új hajtásvégek megjelenésekor Score+Antracol permetezés két hetente minimum két alkalommal. A permetlébe 0,2 %-os keserűsót is érdemes bekeverni. Ősszel még kt alkalommal rezes permetezés szükséges - pl.Cuproxat ,5 %-os oldatban

#44423
Dávid Kovács

3. Kép....

#44377
Dávid Kovács

Másik kép

#44376
Dávid Kovács

Kedves szakértő.
A fent nevezett tujáim elkezdtek száradni. A hajtásokon a törzstől kifelé haladva elszáradnak a levelek. A végén szépen hajt de közben meg szárad. Van amelyiknél az egész törzsrész elszáradt . Ezt kivágtam. A törzsön púpokat véltem felfedezni valamit nedvedzik, gyanta folyik ki a törzsből. Nem tudom mi okozhatja de nem szeretném ha mind elhalna. Egyet már ki kellett dobnom most lassan egy másik is a sorsára jut. Mivel permetezzem őket? Vizet kapnak bőven tápabyag utánpótlás is tujatáp formájában.

#44375