Calamansi hullatja a leveleit

Eros Andras

Egy masik level fonakja ugyanarrol a farol. A level csucsa elvekonyodott es sokkal puhabb is mintha egy reteg hianyozna rola. A hatar tisztan latszik a kepen ha az erezetet nezzük.

#43827
Eros Andras

Ez as elöbbi level fonakja es lentebb egy masik foltosodo level.

#43826
Eros Andras

Ez egy lentebbi level ami az elöbbi kepen is latszott a hatterben. Itt lathato a foltokban megjelenö szaradas. A szaron lathatoak a lehullott levelek feher helyei.

#43825
Eros Andras

Ez egy felig elaszaradt level.

#43824
Eros Andras

Kedves Katalin,

Segitseg keres Svajcbol...

4 darab, kb. 1 eves Calamansi fank van. Eddig semmi gond nem volt velük, viszont par hete alulrol felfele szaradnak el a levelek es lehullanak.

A Calamansi egy tropusi citromfajta, a Fülöp szigeteken öshonos, ahol a jellemzö hömerseklet 20-35 fok között van egesz evben. A mi faink majus ota a deli fekvesü erkelyünkön vannak, naptol, esötöl vedett helyen ahol a hömerseklet nagyon hasonlo a tropusihoz.

Kb 3-4 hettel ezelött az also levelek foltokban szaradni kezdtek es kesobb lehullottak. Ez a folyamat felfele halad a növenyeken, mar a levelek 30%-a lehullott es tovabbi levelek kezdik a tüneteket mutatni.

Tapasztalatlan növenytremesztokent eddig ezekkel probalkoztam:

1) Gombasodas elleni egyszeri permet (0,005% Penconazole, 0,012% Dodine) ami a hasznalati utasitas szerint 2 hettel kesöbb ismetelhetö. Ez eddig nem hasznalt.

2) Kartevö elleni permet eddig ketszer (1% C7-C18 Kalciumso) ami a hasznalati szerint hatekony leveltetü, takácsatkafélék es üvegházi molytetű ellen, ami szinten nem oldotta meg a problemat.

A növenyek folyamatosan nönek es növesztik az ujabb leveleiket amint a kepen is latszik. Nem tudom mivel kellene permeteznem, hogy megoldodjon a problema.

#43823