lehullik a szőlő levele-1

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Magnézium- és vashiány, ami a túl meszes talaj következménye, amit a szárazság súlyosbít. Öntözze a tőkéket mikroelemeket is tartalmazó tápoldattal, illetve lombtrágyával. Ősszel tápanyagpótlásra lesz szükség talajon keresztül.

#43812
Imre Gődény

Az utolsó kép a legfájdalmasabb.
5 éve telepített "saszla" lugasomról származik.
A lugason tavaly még egyetlen hibás levél sem volt. Most -ha nem is tömegesen, de több tőkén is megtalálhatók.
Mi lehet a baj? A közismert betegségekkel nem tudom azonosítani. Mindig az alsó leveleknél kezdődik (a lugas pl. magas művelésű, alul biztosító csappal, és az ebből induló vessző levelei "bolondulnak meg" legelőbb), és így halad -szinte vízszintesen- egyre feljebb.
Nagyon várom és előre is nagyon köszönöm a segítségüket.
(Időközben észrevettem, hogy -miután nem léptem ki az alkalmazásból- a levelek folytonosan követik egymást, így nem volt szükség minden levelet ujracímezni, és nem volt szükség az 1...4 számozásra sem.)
Tisztelettel: Gődény Imre

#43807
Imre Gődény

A harmadik kép egy "csabagyöngye" levelein mutatja ugyanezt a folyamatot. Ez a tőke kb. 15 éves, tavaly még elhanyagolható mértékű volt a baj, az idén már szinte minden levél beteg. Beérni valószínűleg ez sem fog.

#43806
Imre Gődény

A második kép magát a tőkét mutaja: már most alig van rajta levél, ezek a fürtök nem fognak beérni.

#43805
Imre Gődény

Tisztelt Szaktanácsadók!
Kicsit szokatlan módon írom meg kérdésemet, mert nem tudtam kitalálni, hogy hogyan lehetne egyszerre több fotót is mellékelni. Az 1...4 számokkal jelölt kérdések tehát egy csokorba tartoznak.
Az első kép egy több, mint 20 éves "piros gohér" tőke leveleit mutatja, a levelek sorrendje a betegség előrehaladását jelzi. A végeredmény az, hogy a levél részben vagy egészen "elszárad", lehull. Az első tünetek már legalább egy hónappal ezelőtt megjelentek.

#43804