Kajszi termésbetegség

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A moníliás betegség nagyon súlyosan károsít gyümölcsöseinkben. A csonthéjasok általában, de már az almatermésűek is fertőződnek. A monília ellen védekezés kulcsa a nyugalmi időkben való rezes permetezés. Ősszel minél több alkalommal /már lombhullás kezdetétől/ és tavasszal is minimum kétszer. A fertőzött részeket pedig minél előbb el kell távolítani, az újabb fertőzések mindig innen indulnak. Bimbós állapottól három permetezésaz alábbiak szerint:
Chorus /Switch- csaka meggynél engedélyezett/ + Antracol/
Chorus teljes virágzásban
Chorus + Antracol elvirágzás idején.

Rövid időn belül két alkalommal Antracol
A gyümölcs alsó végén a bőrszövet bepuhul ugye? Ez ellen talán a kalciumtartalmú lomtrágya segíthetne

#44421
Gyula Linde

Köszönöm.
A hajtásokon nem találhatóak moníliás tünetek.
De a kajszi melletti szilvafán található most érő gyümölcsökön szintén egytől-egyig a monília jelenik meg. Az alább említett permetezési szerekkel ott is távol tarthatom jövőre a M.fructicola-át?

#44028
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A moníliának több faja támadja meg fáinkat, közülük különösen patogén=pusztító a M.fructicola. Tapasztalatom, hogy a kórokozó különösen nagy károkat okoz a kajszi-termésben. A gyümölcs felrepedése valószínűleg a fajtához köthető. A monília elleni védekezés alapvető permetezései a rezes kezelések ősszel lombhullás előtt közvetlenül, kora tavasszal az első felmelegedés idején - mindkettő 3%-os bordóilével - majd rügyfakadáskor 1%-os bordóilé. Nem ír a hajtásokon található moníliás tünetekről - vagy az nincs is? Bimbó állapotig még 2-szer réz /pl.Cuproxat és virágzásban legalább két alkalommal Signum gombaölőszert használjon, majd újra a Cuproxat-ot. Érés kezdetén Teldor, majd 10 napon belül újra Teldor. Bármennyire is soknak látszik a permetezés, a termés pusztulása ennél nagyobb stressz a tulajdonosnak.

#43999
Gyula Linde

Kedves Edina!
Köszönöm a választ.
Lemosópermetezés történt és virágzáskor 3x Chorus-al, de jövőre akkor rovarok ellen is fogok.
A monília okozza a bibepontnál történő megrepedést is? Az ellen tudok valamit tenni? Mert az a néhány ami nem repedt meg, azon nem jött elő a betegség tünete.

#43989
Pap Edina Szaktanácsadó

De, ez a monília, ami ellen időben, rügypattanáskor kell elvégezni az első permetezéseket, majd folytatni a zsendülésig. De nem csak a gomba ellen, hanem a molyok ellen is kell védekezni, amelyek lyukat fúrnak a gyümölcsbe, és ezen keresztül fertőz a gomba. Kérjük kísérje figyelemmel növényvédelmi előrejelzéseinket, amiben szólunk az aktuális teendőkről: http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=information/kb&category_id=35

Most annyit tehet, hogy a fertőzött gyümölcsöket összeszedi a fa alól és elássa, hogy megelőzze a kórokozó áttelelését. A gyümölcsmúmiákat is le kell majd szedni ősszel. Az őszi, illetve tél végi lemosó permetezés se maradjon el...minden fánál, mert a monília nem válogat.

#43599
Gyula Linde

Tisztelt Szakértő!

A kép nem saját, de a tünet nálam is ugyanez. A kajszibarackfám (Harcot) összes termése minden évben éréskor a barack legvégén picit megreped, és hirtelen elkezd barnulni és elrohad.
Idén éréskor permeteztem Teldor 500 SC-vel majd egy hét múlva újra, de nem használt. Későn permeteztem, vagy ez nem moníliás termésrothadás? Hogyan tudnám jövőre elkerülni ezt a betegséget?

Köszönöm válaszát!

#43574