Őszibarack

János Szűcs

Tisztelt Dr. Varga Mária,


Köszönöm gyors válaszát, vélhetően Önnek teljes mértékben igaza van, mert néhány nap alatt helyrejöttek.


Üdvözlettel

#43422
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Néhány nap alatt és valamennyi első éves fán kialakultak a képen látható elváltozások, ezért sem kórokozó, sem kártevő nem okozhatta. Viharos erejű szél hatására keletkezhetett.

#43412
János Szűcs

3. kép. Válaszukat előre is köszönöm.

#43313
János Szűcs

2. kép

#43312
János Szűcs

2016 novemberében ültetett őszibarack és nektarin fákon néhány nap alatt a leveleken a képeken látható elváltozás alakult ki. Önök szerint ezt mi okozhatja? Mind a 20 fán tapasztalható. Kis részekben barnul, "húzódik", és hiányossá válik néhány levél.

#43311
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A monília súlyos betegség, de a kivágásra nem lesz szükség. A moníliás hajtásokat visszavágva a fát permetezni kell Chorus felszívódó gombaölőszert. A kezelést 10 napon belül ismételni kell

#42547
Gábor Sebestyén

Kedves Mária!

Köszönöm a válaszát.
Ezek szerint nem kell tartanom a PPV-től. Ez legalább pozitív. A moníliás őszibarack fát ki kell vágnom, vagy idővel regenerálódhat? Továbbá lefertőzheti a többi fát?

#42519
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Sajnos, összetett a probléma. A hiba elsősorban abban keresendő, hogy sertéstrágyát juttatott ki ősszel, gondolom bőven. Ültetés előtt az ültetőgödörbe érdemes trágyát tenni, de vegetációban nem - különösen a sertéstrágya lehet veszélyes. Nem tudom, hová jutott a trágya - tőhöz avagy a korona csurgóba - de a körtefa levelei ettől barnultak meg kihajtást követően.
Az őszibarack is a trágyázástól szenved. A pirosodás a tafrina korai tünete lehet. A himlővírus főleg egyes szilvafajtákon pusztít. Elsősorban a mag leopárd foltossága figyelmeztet jelenlétére. Ok a sertéstrágya inkább.
Kár, hogy a lemosó után nem használt semmilyen gombaölő szert /Score tafrina ellen, Chorus monília ellen.

#42499
Gábor Sebestyén

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Otthon a családi kertben az őszibarackok érdekes tüneteket mutatnak. Az egyik fán elszáradtak a virágok (monília?), 1-2 másik fán pedig a levelek színe nem egységes zöld, hanem foltosak, a levelek szélei csavarodnak, néhol pirosodnak. Tafrina lenne? Vagy esetleg ppv? Előzményekkel kapcsolatban tudni kell, hogy egy szilvafát a ppv miatt vágtam ki tavaly, tehát sajnos nem lenne meglepő a sharka vírus. Ősszel kaptak szerves trágyát (sertés), az egyik körtefát szerintem meg is égettem, mert "szépen" lebarnultak a levelei 1 hét alatt a kihajtás után.
Permetezés: ősszel és tavasszal is volt lemosózás, azóta viszont nem szórtam ki semmit, sem monília, sem tafrina ellen. Illetve látva a tüneteket, dithane-t szórtam ki vasárnap.
Tafrina/monília ellen nyilván szórhatok gombaölőt, de mondjuk PPV-vel mit érdemes tenni?
Képek:
http://kephost.com/image/w4UE
http://kephost.com/image/w4yO
http://kephost.com/image/w4yh
Előre is köszönöm a segítséget!

#42414