feromon csapda

Vétek Gábor

Kedves Czirják Tibor!

A feromoncsapdák kártevő rovarfajok rajzásának előrejelzésére szolgálnak. A csapda fogása alapján lehet pontosabban, időzítetten védekezni egy-egy károsító ellen. Rózsa (és gyümölcsfák) esetében az aranyos rózsabogár és a rezes virágbogár csapdázására létezik feromoncsapda. Ennél a két csapdatípusnál (ez általában ugyanis nem jellemző a feromoncsapdákra) az egyedszám gyérítése is jelentős lehet, tehát használatuk az előrejelzés mellett itt bizonyos fokú közvetlen védelemmel is párosul, ami fontos, mert virágzás idején, nappal nem tudunk igazán hatékonyan kémiai úton védekezni a méhek veszélyeztetése nélkül!
Kérdés, hogy indokolt-e az alkalmazásuk, azaz jelent-e az ön növényein problémát ez a két viráglátogató faj. Egyébként mindkét csapdatípus kapható gazdaboltunkban.

A gyümölcsfák esetében kérdés, hogy milyen kártevő faj ellen kíván védekezni, melyek jelentenek évről évre nagyobb problémát. Létezik feromoncsapda pl. almamolyra ("kukacos" alma), szilvamolyra, barackmolyra, keleti gyümölcsmolyra. Ezek a csapdák azonban nem alkalmasak az említett kártevők egyedszámának gyérítésére, azaz a kártétel mérséklésére, csupán a megfelelő időpontban történő védekezés elvégzéséhez adnak támpontot. Szintén kaphatók nálunk.

Sajnos sok más gyakori kártevő (pl. levéltetvek, atkák) feromoncsapdákkal nem fogható.

Az elmondottakon túl figyelmébe ajánlom a Tudásbázis / Növényvédelem / Feromoncsapdák a növényvédelemben címszó alatt olvasható cikkünket is.

#3287
czirjak tibor

Kedves Vétek Úr!

Kérem segítsen abban a problémámban, hogy feromon csapda hatásos-e rózsáknál és gyümölcsfáknál?
Ha igen, hol tudom beszerezni?
Köszönöm segítségét!
Tisztelettel:
Czirják Tibor

#3273