Barack permetezése

Vétek Gábor

Tisztelt Bruckner György!

Kérdésével kapcsolatban kérem, keresse fel Zsigó György kollégánk honlapját: http://www.zsigogyorgy.hu/
A cég helyszíni növényvédelmi munkákkal is foglalkozik, és, bár cégük elsősorban a közterületi növények védelmére specializálódott, a problémával kapcsolatban remélhetőleg további tanácsot tud önnek adni, amennyiben egyeztetni tudnak egy esetleges helyszíni szemléről.

#27810
Bruckner György

Tisztelt Gazdabolt,
A képen látható 10 méter magas mamutfenyőm csúcsa, kb 1m hosszban teljesen elszáradt és úgy tűnik a fa növekedése is megállt, egy-két helyen lejjebb is már szárad. Mit tanácsolnak, mit tegyek? Esetleg tudnak ajánlani szakembert, aki kijön megnézni és tanácsot ad?

Üdvözlettel,

Bruckner György

#27766
Vétek Gábor

Tisztelt Vida Lajos!

A virágzó kajszit monília ellen pl. Topas 100 EC-vel lehet kezelni, de erre csak várható lehűlés, eső esetén van igazán szükség.
Őszibarack is van?
A cseresznyét és meggyet a cseresznyelégy ellen kell permetezni akkortól, ahogy az első legyek megjelennek. Ennek megállapítására sárga színű ragacsos lap használható, melyeket a virágzás vége felé érdemes kitenni rajzásmegfigyelésére (lásd: http://www.csalomoncsapdak.hu/5kartevoklatinnevszerint/pdffajonkentik/rhagoletiscerasicseresznyelegykeleticseresznyelegy.pdf), majd a kezelést az első egyedek megjelenésétől kezdve, szükség szerint ismételten el kell végezni (pl. Mospilan 20 SP, Karate Zeon 5 CS), szigorúan ügyelve az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betarthatóságára. A fent jelzett csapdatípus itt rendelhető meg: csalomon@julia-nki.hu
A Karate Zeon 5 CS a borsó védelmére is használható (kizárólag az esti órákban, ha bármi virágzik), de itt a kezelés időzítése - a megfelelő permetléborítás mellett - problémás lehet, különösen amiatt, hogy több faj is károsíthatja a termést. Ha a kártétel módját (mit rág a lárva: hüvelyt, magot és hogyan?) pontosítani tudná, az esetleg segíthetne, hogy nagyobb valószínűséggel tudjuk a fajt megfelelően azonosítani.

#27135
Vida Lajos

Azt szeretném kérdezni ,hogy most virágzik a barackfám mivel kell permetezni és mikor ?
Mivel kell a cseresznyét és a meggyet kukacok miatt permetezni.

A zödborsót is kell a kukacok ellen és mivel. Köszönöm válaszát ..

#27101
Vétek Gábor

Tisztelt Gelencsér Lajos!

Valószínűleg a barackmoly vagy a keleti gyümölcsmoly kártételérő van szó. Most praktikusan azt lehetne tenni, hogy lemetszi és megsemmisíti a száradó hajtásokat. Érdemes lenne előtte megnézni, hogy az ép és száradó rész határzónájában talál-e a hajtás belsejében kis hernyót! Ha igen, akkor biztos, hogy a fent említett két faj valamelyikéről van szó. A keleti gyümölcsmoly ellen most lehetne permetezni (bár az év korábbi részében praktikusabb lett volna mindkét faj esetében), de kérdés, hogy mikor érő fajtája van, tehát a szüret mikor várható? Ez azért is lényeges, mert a barackmoly ellen a védekezés kicsit még későbbre esik (július vége felé).
A termés szokott molyos lenni?

#24350
Gelencsér Lajos

Az őszibarackfán-nektarin a hajtáscsúcsok elszáradnak nagymennyiségben.Kérem sziveskedjen valami féle növényvédelmet javasolni.

#24351
Vétek Gábor

Kedves Stelkovics Béla!

Kérem, olvassa el alább, ugyanerre a kérdésre adott válaszunkat!

#24000
Stelkovics Béla

Barack, alma kukacosodása ellen mivel védekezzek !

#23954
Vétek Gábor

Kedves Peták Tibor!

Egyik sem egyszerű ügy. Baracknál először ki kellene deríteni, hogy a barackmoly vagy a keleti gyümölcsmoly okozza a problémát (esteleg mindkettő). E tekintetben a feromoncsapdák használata segíthet (erről további információt itt találhat: http://www.julia-nki.hu/csalomon/index.html)
Barackmoly elleni kémiai védekezésre többféle készítmény is számításba jöhet, a kezelésre általában május végén - június elején kerül sor (még mielőtt a tünetek jelentkeznének). Pontosabb információt a lakóhelye szerint illetékes MgSzH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának (http://www.mgszh.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/noveny_talajvedelmi_ig) kártevő-előrejelzéssel foglalkozó munkatársaitól kérhet. Jó eredmény várható a rovarnövekedést szabályozó Insegar 25 WP-től, azonban hosszabb élelmezés-egészségügyi várakozási ideje miatt a szer használata korán érő fajtáknál kerülendő! Helyette ilyenkor esetleg a rövid é.v.i.-jű Steward 30 DF (II. forg. kat.) rovarölő szer vagy egyes piretroidok jöhetnek számításba. Későn érő fajtáknál lehetséges, illetve szükséges lehet a kezelés megismétlése a jelzett időszakban, továbbá július végén – augusztus elején is, azonban ha emellett dönt, akkor szintén figyelni kell az é.v.i. betarthatóságára!
Keleti gyümölcsmolynál az első védekezési időszak kb. május elején, a következő kb. július elején van. Egyébiránt a fentebb leírtak az irányadók.
Az almát az almamoly támadja, amely ellen rendszerint az alma "zöld dió" méretű állapotánál (kb. május közepe) szoktak először védekezni (ezen tehát most már túl vagyunk). A következő védekezési időszak júliusban van, melynek pontosabb megállapításához helyszíni, feromoncsapdás megfigyelés szükséges, ill. az előbb említett intézetek munkatársaitól kérhető további felvilágosítás.

#23914
Peták Tibor

Azt szeretném kérdezni, hogy a barack , alma kukacosodása ellen hogyan lehet védekezni?
Köszönöm.

#23866
Vétek Gábor

Kedves Szűcs Erzsébet!

A levélfodrosodás a tafrinás betegség kísérőtünete. Idén kifejezetten járványveszélyes tavasz volt, így, ahol nem védekeztek ellene időben, ott súlyos károk alakultak ki. Most már eredménytelen lenne bármilyen kezelés, mivel a kórfolyamat lassan lezárul, jövőre viszont ügyelni kellene rá, hogy a megfelelő időben és módon permetezzenek a kórokozó ellen. A védekezési stratégiával kapcsolatban számos információt olvashat fórum rovatunkban, illetve ajánlom figyelmébe az elmúlt hetek növényvédelmi teendőiről szóló cikkeinket is, melyek honlapunk főoldaláról érhetők el.
A mézgafolyás a csonthéjasok reakciója valamilyen kedvezőtlen hatásra (kártevő támadása, kórokozó fertőzése). Ez tehát szintén csak egy kísérőtünet. A fás részeken is megtelepedő kórokozók ellen az ősz, ill. tél végi rezes lemosó permetezés ajánlott. Az erősen fertőzött, elhalt hajtásokat (ágrészeket) pedig érdemes mielőbb visszametszeni az egészséges részig, majd megsemmisíteni, a nagyobb metszlapokat pedig sebkezelővel lezárni (pl. Fadoktor, Fagél).

#18630
Szûcs Erzsébet

A mi barackfank (őszi) levele össze van zsugorodva es folyik a fa kérgeből a folyadék.Mit tegyünk vagy mivel permetezzük?

#18558
Vétek Gábor

Kedves Dezsőné Teri!

A kajszi (sárgabarack) esetében a monília elleni védekezés a legfontosabb a virágzás (majd hajtásnövekedés) alatt. Ennek részleteiről honlapunkon itt olvashat: http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=220
Az őszibarack (ill. nektarin) esetében a tafrinás betegség (a levélfodrosodás tüneteivel) elleni permetezéssel kell ilyenkor számolni. A kezeléseket ez ellen a betegség ellen az őszibarack rózsaszín bimbós állapotában, sziromhullása után, végül pedig terméskötődésekor érdemes végezni pl. Score 250 EC-vel, kb. 8-10 napos időközökkel. Egyébként a mostanában jellemző meleg, száraz idő szerencsére egyik betegség fellépésének sem igazán kedvez.

#13933
Dezsõné Teri

Azt szeretném kérdezni,hogy most kezdenek virágzani a barackfáink /sárga,őszi,nektarin/ milyen permetező szert kell használni?
Köszönettel:Dezsőné Teri.

#13857
Vétek Gábor

Kedves Stancsik Gáborné!

Ez a cseresznyelégy miatt van. A kártevő ellen akkor szoktak permetezni, amikor a meggy kb. zöldborsó nagyságú, és színe a sötétzöldről elkezd kivilágosodni. Ezt követően kb. egy hét múlva a kezelés megismételhető, amikor a gyümölcs színeződni kezd. Védekezésre pl. a Karate Zeon 5 CS használható. Egyébként a legyek rajzásának pontosabb megfigyelését néhány sárga színű ragacsos lap (pl. Bioplant sárgalapok - Gazdaboltunkban is kapható) lombkorona déli szegélyére történő kiragasztásával is meg lehet figyelni. Amikor az első cseresznyelegyek (citromsárga pötty a toron, V alakú rajzolat a szárnyak végén)beleragadnak, akkor érdemes az első kezelést elvégezni. A lényeg tehát, hogy nem virágzás alatt, de nem is termésérés közelében permetezünk ellene. Vannak még más rovarölő szerek is engedélyezve a cseresznyelégy gyérítésére, de minden esetben arra kell figyelni, hogy a készítmény csomagolásán feltüntetett élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartható legyen!

#13687
stancsik gáborné

Tisztelt Szakértő
van 2 db meggyfám, a kiskertemben, kukacos a gyümölcse, mivel és mikor permetezzek

#13618
Vétek Gábor

Kedves Szabó Sándorné!

Biotermesztés során az őszibarack védelmére (gondolom a tafrinás betegség tünetei jelentkeztek - nézze meg a képeket honlapunkon az azonosítás végett: Galéria / Növényvédelem / Az őszibarack tafrinás betegsége) többnyire csak réz- és kéntartalmú készítmények jöhetnek számításba. A tafrinás betegség ellen legfeljebb réztartalmú szerekkel lehetne védekezni, de egyes szerek perzselési tüneteket okozhatnak a zöld részeken, így a legtöbb készítmény vegetációs időszakban való használata kockázatos lehet. Most egyébként már többnyire kialakultak a tünetek, a védekezés megkezdésének optimális ideje (a tél végi rezes lemosás után) rügyfakadás után lett volna, május közepétől pedig már többnyire eredménytelenek a kezelések.

#3850
SZABÓ sÁNDORNÉ

Biogazdálkodást folytatunk, van néhány fiatal barackfánk, melyen a levellek sajns betegek. Fodrosak,elszíneződnek. Mivel szabad őket permetezni? Köszönöm válaszát.

#3811
Vétek Gábor

Kedves Klára és Sanyi!

A leírt tünetek alapján nagy valószínűséggel a tafrinás betegség támadta meg az őszibarackfáikat. Ez egy nagyon gyakori, elterjedt betegsége ennek a növénynek. Az azonosítás végett kérem, tekintsék meg a Galériánkban a Növényvédelem / Az őszibarack tafrinás betegsége címszó alatt található fotókat.
A védekezés alapja a tél végi (rügypattanás előtti) réztartalmú szerrel történő lemosó permetezés. E célra felhasználható szabadforgalmú készítmények pl.: Funguran-OH 50 WP, Kocide 2000, Cuprosan 50 WP vagy Rézoxiklorid 50 WP. A további kezeléseket rügypattanás után (ú.n. egérfül stádiumban), majd rózsaszín bimbós állapotban, virágzás végén és terméskötődéskor kell végezni. A kezeléseket májusban már befejezik, ugyanis a fő fertőzési időszak március-áprilisban van, járványok alacsony hőmérséklet és csapadékos időjárás esetén alakulhatnak ki. A rezes lemosást követő permetezésekre Orthocid 50 WP használható, de figyeljenek rá, hogy ennél a készítménynél az m.v.i.: 4 nap! (m.v.i. magyarázatát lásd Lexikon rovatunkban!). A rezes lemosást követő első két kezelést a kórokozó számára kedvező időjárási feltételek beállta esetén érdemes lehet Orthocid helyett Score 250 EC-vel (m.v.i.: 0 nap) végezni a biztosabb megelőzés érdekében. Ez a szer felszívódó (szisztemikus), tartósabb védelmet biztosít a kontakt Orthocidhoz képest.
A lényeg tehát a rezes lemosó permetezés, majd a fiatal levelek fakadást követő védelme lehetőleg szisztemikus készítménnyel min. 2 alkalommal, végül pedig virágzás végétől a kiegészítő kezelések kontakt (kedvezőtlen időjárási feltételek esetén esetleg szisztemikus) gombaölő szerekkel.
Reméljük, eredményesen sikerül permetezniük, szívesen várjuk tapasztalataikat.

#3181
Klára&Sanyi

Tavaj és tavaj elött a barackfák érdekes modon megbetegedtek. A levelei elkesztek zsugorodni, görcsösek lettek, majd öszezsugorodott, elsárgult és a vegén lehulottak. A levél nélkül maradt fák egy részének sikerült egy idö után új levelt hajtani de nagyon sok fa kipusztult. Ha tudna tanácsot mondani e ügyben, mivel permetezük és mikkor, elöre is köszönöm. Nem hagyom ki azt sem hogy még kezdök vagyunk e szakmában.

#3169