növényvédelem,paradicsom

Gábor Csoma

A kalcium segíti a növénynek a kálium,nitrogén feldolgozását ha jól tudom,a Néger hozzászólónak üzenném,kár volt megszólalnia.Ez itt nem a facebook .Már régen halottnak kéne lennem a Ferticare NPK-14-11-24 kálium tartalmától,pedig tavaly 300 tő padlizsánom volt és jobbára én ettem meg,de majd szólok egy esetleges szívműtét előtt,jó?

#43345
Pap Edina

Az a kálium, amit a növénynek adunk, nem kerül egy az egyben az emberi szerveztbe elfogyasztás után, mert a növény felhasználja azt.

#29887
néger

Tisztelt "szakértők", vagy rosszakarók?Hülyeség káliumhiányról beszélni, hisz fentebb azt mondták, a kálium miatt nem tud a növény kalciumhoz jutni. Tehát káros a kálium, hisz az méreg. Élő szervezetben nagyobb mennyisége megállítja a szívet. szerintem bűncselekmény káliumost ajánlani embereknek bárminemű alkalmazásra.

#29722
Pap Edina

A paradicsomlevél kanalasodása nagyon valószínű, hogy a kalciumhiányból adódik. Sajnos nem mindegyik tápoldat tartalmaz kalciumot, így azt pótolni kell, monokészítménnyel, pl. Fitohor Ca, Damisol Ca. Lehet lombon keresztül is, főleg, ha káliumban gazdag a talaj, mert az akadályozza a Ca-felvételét.

#29279
Pap Edina

Kedves Góberné. Képet szertenénk kérni, de valósznűsítem, hogy kálium- és/vagy kalciumhiányról van szó.

#29278
Pap Edina

Kedves Tóth Sándor. Kép hiányában csak tippelni tudok, hogy a hőség miatt igyekszik a növény a párologtató felületét csökkenteni. A kiegyensúlyozott öntözés és a káliumban, kalciumban gazdag rendszeres tápoldatozás nagyon fontos ebben az időszakban. Célszerű a töveket öntözni a reggeli órákban. Este sem szabad felülről, esőztető szórófejjel kútból öntözni, mert a levelek még melegek, megperzselődnek.

#29277
Rétfalviné Marika

Sajnos az én paradicsomom levelei is kanalasodnak ebben kérném tanácsát hogyan tudnám megszüntetni?Köszönettel Rétfalviné

#29235
Vétek Gábor

Tisztelt Szabó Csaba!

Igen, takácsatkáról van szó. Ha kémiai növényvédő szert nem szeretne használni, akkor a tövek rendszeres, alapos lezuhanyozását (bent, a fürdőszobában) tudom javasolni úgy, hogy a fonákot is megfelelően érje a víz. A közönséges takácsatka ugyanis a meleg, száraz körülményeket kedveli (ezért is szaporodhatott el az erkélyen tartott növényeken), így a növények átmosásával mérsékelheti a kártételt.

#29223
Góberné Deésy Terézia

Üdvözlöm! Mit kell tennem a paradicsom rothadása és a levél fodrosodása ellen?

#29193
Góberné Deésy Terézia

A választ várom a kérdésemre

#29191
Mészáros Mihály

A paradicsom levelek kb.3/4 része befelé fordul, sodródik. A levelek színe zöld, foltosodás nem látható. ( az új levelek is sodródnak ) A palánták csöpögtető öntözéssel két naponta kapnak vizet Kérem szíveskedjék tanácsot adni, hogy mivel szüntethetem meg ezt a rendellenességet. Segítségét előre is megköszönöm. Mészáros Mihály

#29144
Tóth Sándor

szabadfőldön nem fóliában van 30 tő paradicsomom
kb. egy hete az alsó levelek befelé fordulnak de zőldek
gombás megbetegedésre utaló nyomokat nem látok.
Mi okozhatja ezt és hogyan lehet kezelni.
Tisztelettel Tóth Sándor

#29081
Tick Zoltán

Kedves Magyar Árpádné!
A tünetek alapján három ok lehetséges:
-1. réz hiány
-2. víz hiány
-3. vírus fertőzés.
Ebből adódnak a kérdéseim:
-milyen a talaj tápanyag ellátó képessége?
- Van -e öntözési lehetőség?
- Honnan származik a vetőmag (palánta)?
Üdvözlettel, Tick Zoltán.

#29045
Manev M. Borisz

Köszönöm a segítséget a leírtaknak megfelelően fogok eljárni.

#29042
Tick Zoltán

Tisztelt Manev M. Borisz Úr!
A képen látható tünetek Kálium hiányra utalnak, betegségeget, kártevőt kizárnék. Mivel, mint említette, a terület marha trágyázva volt, érdemes talaj - tápanyag vizsgálatot kérni, különösen a Kálium - kálcium - magnézium arányra , mert ezek nem megfelelő aránya okozhat relatív kálium hiányt.
Üdvözlettel, Tick Zoltán.

#29041
Szabó Csaba

T. Szakértő!
Csak hobbyból termesztek paradicsomot az erkélyemen, és néhány napja észrevettem, hogy valami kis ízeltlábú szemet vetett a növényeimre. Sajnos nem tudtam az internetes források alapján kideríteni, hogy kik ők, de atkára tippelek. A levelek sárgulni kezdtek, kicsi, 1mm vagy kisebb barnás pöttyök szaladgálnak, és szőnek fonalakat a levelek közé. készítettem két képet, azon talán látható.
Abban kérném a segítségét, hogy milyen módon irthatnám ki őket, figyelembe véve, hogy csak pár tőről van szó, és "bioparadicsomot" szerettem volna termeszteni.
Válaszát köszönve: sz. Csaba

#29021
Manev M. Borisz

Tisztelt Szakértő!

Kérném a segítséget az alábbi probléma orvoslása érdekében. Családom évtizedek óta a kertészkedésből él, azonban az utóbbi két - három évben az alábbi képen látható betegség fedte fel a fejét a paradicsom levelein. Beazonosítása igen nehézkes ezért az alábbi kép alapján kérném segítségét.

A paradicsomot idén: Curzat és Kaptan nevű szerekkel kezeltük.

(Tavaly szarvasmarha trágya bevitel volt a paradicsom termőhelyén)

#28926
Magyar Árpádné

S.O.S. Szabadföldben termesztett paradicsom ( jól fejlett, üde zöld, virágzik, már bogyós)levelei befelé pöndörödnek, szinte" zörögnek". Semmilyen egyéb elváltozás, szineződés, foltosodás, sem tetű nincs rajta. Mit tegyek, hogy megtudjam védeni őket?

#28811
Dr. Varga Mária

Kedves Sütő úr! A problémát az öntözővíz okozza. Mindig reggel korán öntözzön, hogy a nagy meleg bejövetelekor már felszáradjanak a növények. Tápoldatot is adhat ilyenkor /Volldünger típusú, persze nem túl nagy dózisban /1 liter öntözővízben egy csapott mokkáskanálnyit/

#28791
Vétek Gábor

Tisztelt Szilágyi László!

A kép alapján nem zárható ki, hogy valamely gombás foltbetegség támadhatta meg a paradicsomot. Ez esetben ellene pl. Dithane DG Neo-Tec javasolható. Pontosabb diagnózist jelen esetben növényminta alapján tudnánk mondani.
A paprikán észlelt levéltetvek ellen pedig pl. Actara 25 WG használható.
A kezelések szükség esetén megismételhetők.
Mindenképpen érdemes azonban megjegyezni, hogy az erkélyen való permetezés kockázatos lehet a szomszédok közelsége miatt, így legfeljebb teljes szélcsendben képzelhető el.

#28710