Birs terméskötődése.

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Egyes gyümölcsfajoknál gyakoribb /pl. a szilva/, másikaknál ritkábban fordul elő, hogy a sok virág ellenére nem jól termékenyülnek. A közeli fáknál is előfordulhat, hogy egyik ilyen. A hiba nem a megporzás hiánya, hanem egyedi tulajdonság. Késztetni lehet a fát természetes növekedésszabályozóval - mely nem hormon - virágzásban 1-2 alkalommal permetezve Atonik-kal. A felhasználók nagyon jó eredményekről számolnak be.

#46066
Róbert Szilasi

Üdv!

Nekem is két birsem van közel egymáshoz, az egyiken minden évben nagy mennyiségű kisméretű almák vannak, a másikon nagyméretű körték, általában 1-2 darab.
Virágzáskor mindkét fán sok virág van, ugyanúgy kezelem mind a kettőt, mégis az egyiken alig van termés. Mi lehet az oka?

#45993
Vétek Gábor

Kedves Thammer Zsuzsanna!

Leírása alapján valószínűsíthető, hogy a birs moníliás betegségéről van szó. Ilyenkor a kis termés száradása, lehullása mellett az első levél megbarnulása is tapasztalható. A kórokozó számára a párás, csapadékos, mérsékelten hűvös idő különösen kedvező. A védekezés tekintetében az lehetett a probléma, hogy, amint olvastam, éppen a virágzás alatt nem kezelt, mely permetezések azonban döntő jelentőségűek. Bimbós állapotban, virágzáskor, majd sziromhulláskor is egy-egy kezelés javasolható e betegség leküzdésére A felszívódó szerek közül pl. a Chorus 50 WG ajánlható, de a Topas 100 EC is védelmet ad.

#23905
Thammer Zsuzsanna

Tisztelt Szakértő!
Két birsfám van a kertben 1 Berecki, és 1 Konstantinápolyi Egymástól 2 méter távolságban. Mindkettő kb 5 éves. Az első évben mindkét fán volt 4-5 szem gyümölcs. Most már 3. éve, hogy gyönyörűen virágoznak a fák, lesznek is pici gyümölcskezdemények, de amikor olyan 1-2 cm nagyságúak lesznek, megbarnulnak és mind leesnek. Tavaly permeteztem mindkettőt,( virágzás előtt Topsinnal, utána Chorusal) és mégis lehullottak a gyümölcsök, Idén csak az egyiket ( virágzás előtt Chorussal és utána kétszer Score val) és a másikat nem, de most is mindkét fa ledobta a gyümölcseit, pedig gyönyörűen virágzottak, és sok gyümölcskezdemény is volt rajta.
Kérem segítségét., hogy mi lehet az ok.Köszönöm.

#23832