Szilva levél foltosság

Vétek Gábor

Igen, a barack is megfertőződhet, hiszen - mint említettem - a vírus többféle módon terjedhet nagyobb távolságokra is. Tehát pár méter távolságbeli különbségnek nincs jelentősége a védelem szempontjából. Viszont egy régen kivágott fa nem jelent gyakorlatilag jelentős fertőzési forrást az élő, fertőzött csonthéjasokhoz képest.

Ezt a vírust az atkák nem terjesztik.

#6928
Ódor Richard

Oh, ami még fontos lenne... A régi kivágott szilvafák helyén lévő barackok ugyanettől a vírustól megbetegedhetnek? :S Tetveken kívül atkák terjeszthetik?

Köszönöm...

#6861
Ódor Richard

Ehem, köszönöm... Szuper. Én megmondtam anyámnak már az elején, hogy ne a 30 évesen kivágott szilvafa csonkja mellé rakjuk, de ő akkoris, én csak hülyeségeket beszélek... ;:(

Elképzelhető, hogy a többi fa is fertőzött lehet? (Azok máshol vannak egy kupacban, nem régi fák helyén és fiatalabbak.) Ugyan épp ezen a két fán egy szem levéltetű sincs, míg a többin kilóra találok (holnap lesz mégegy Actarás fürdés), de metszéskor csak a barackfák között szoktam fertőtleníteni az ollót.

Tehát ha meglátom ezt az ocsmány rajzolatot, rögtön balta után nyúlok. Csodás...

Komolyan mondom, kicsapom az összes csonthéjast, annyi baj van velük, ha körben az összes szomszéd elhanyagolja a kertjét :DDD

#6848
Vétek Gábor

Tisztelt Ódor Richard!

Igen, a sárga, gyűrű alakú foltok a levélen (ill. később a termésen besüppedő rajzolatok) bizony nagy valószínűséggel a szilvahimlő vírus tünetei. Ez a kórokozó metszéssel, levéltetvek által és pollennel is terjed, és más csonthéjasokat is veszélyeztet. Védekezni csak a metszéskori folyamatos eszközfertőtlenítéssel és a levéltetvek elleni rovarölő szeres kezelésekkel lehet, azonban ily módon legfeljebb csak lassítható a leromlás folyamata, ugyanis a vírussal fertőzött fák a betegségből nem gyógythatók ki. Ha a fa kivágása mellett döntene, akkor tartsa szem előtt, hogy ha újat, igazoltan vírusmenteset is ültet majd a helyére, annak potenciális újrafetőződése fennáll, amennyiben a környezetében himlővírussal fertőzött szilva, kajszi vagy őszibarack található. Ha viszont láthatóan egyelőre egészségesnek tűnik még a többi csonthéjas, akkor a beteg fa mielőbbi kivágását és megsemmisítését mindenképpen ésszerűnek tartanám, mivel így akadályozhatja meg leghatékonyabban a fertőzés továbbterjedését!

#6821
Ódor Richard

T. szakértők

Én nem is írom le, inkább csak egy képet mellékelek. Nem tudom, mi lehet a baja, de már két fiatal szilvafán is ez van. Attól tartok, hogy esetleg valami vírus... Pedig nem szeretném kicsapni a fát, csak van még tizenvalahány másik, ami egészséges, és nem szeretném, ha azok is tönkremennének.

Nagyfelbontású kép:
http://img243.imageshack.us/img243/2991/p5130011zn5.jpg

Előre is köszönöm a választ

#6808
Vétek Gábor

Tisztelt Antal László!

A foltokat az alábbi betegségek okozhatták: 1, Ha a foltok kör alakúak, lilulnak-barnulnak, közepük kiszürkül, majd ki is hullhatnak, akkor a szilva fómás betegsége a felelős a tünetekért. Ez ellen sziromhullástól július végéig, kb. 10 napos időközönként lehet permetezni gombaölő szerekkel, mint pl. a Fundazol 50 WP, Orthocid 50 WP, Dithane-M 45. A túl gyakori permetezés nem célszerű. Érdemes legalább kétféle szert használni, és ezeket időnként váltogatni. 2, Ha a foltok inkább oválisak, narancssárgák, a levél színe felé kidomborodnak, akkor a szilva polisztigmás levélfoltossága a kórokozó. A védekezés ugyanaz. 3, Szóba jöhet még a sztigminás betegség is, melynek tünetei nagyon hasonlóak a fómás betegségéhez. Ez a kórokozó azonban a hűvös tavaszi időt kedveli, így bimbós állapotban, virágzás előtt és közvetlenül sziromhullás után kell permetezni pl. a fenti szerek valamelyikével. Érdemes elvégezni továbbá majd a tél végi rezes lemosó permetezést is. A lehullott lombot minden esetben össze kell gyűjteni, és meg kell semmisíteni. A későn kezdett permetezések a már kialakult tüneteket megszüntetni nem fogják, viszont a kórokozó tovább terjedését gátolják.

#2167
Antal László

Tisztelt szakértők!
Kékszilvafám levelein "gyönyörű" narancssárga foltok jelentek meg. Tavaly is volt ilyen jelenség, de az idén jelentősen elszaporodott. A levelek nagy része érintett. A levél fonákján is látható a folt. Ezzel együtt a gyümölcsök ideje korán lilulnak, majd pedig lehullanak. Tavasz óta rendszeresen permeteztem gombaölővel (Fundazol), időnként rovarölővel is (Chinetrin)de hatást nem láttam. Mivel lehetne védekezni, ha egyáltalán lehet?

#2162