Paradicsom növény védelme!

Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Rajkai Zsolt!

Valóban az egyik legfontosabb dolog, hogy a kórokozó ellen csak a tünetek megjelenése előtt, a kórokozó számára kedvező időjárási feltételek bekövetkezését közvetlenül megelőzően, majd a fertőzésveszélyes időszak alatt folytatva a kezeléseket lehet érdemben védekezni, és így a paradicsomvészt megakadályozni, de legalábbis mérsékelni. Ez a kórokozó az alacsony hőmérsékletet és a nedves viszonyokat kedveli, a probléma jellemzően pl. egy-egy hirtelen lehűléskor, legkorábban május-júniustól jelentkezhet szabadföldön. A permetezések idejét az időjárás-előrejelzés nyomonkövetésével kell pontosítani. A növényvédő szerek közül szabadföldön a kritikus időszakban a felszívódókat érdemes használni (pl. Acrobat MZ és Ridomil Gold MZ 68 WP felváltva, összesen 2-3 alkalommal, kb. 10 napos időközönként), míg meleg, száraz időben, amikor kisebb a kockázat, kontakt, réztartalmú szerekre lehet váltani (pl. Rézoxiklorid 50 WP). Ügyeljen az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására is!

#33554
Zsolt Rajkai

Tisztelt Szakértő!
A paradicsom ültetvényemben állandóan pusztít a fitoftóra. Lehet, hogy későn kezdek permetezni, amikor a növény már megfertőződött, és ekkor a pusztulás már megállíthatatlan. Tavaly hatvan tő paradicsomom ment így tönkre. Kérem tanácsukat, mit kell tennem a védelem érdekében?

#33487
Dévényi Péter

Ha tényleg jellemzően a gyümölcs alján jelenik meg, akkor nekem ez ún. feketetalpasságnak tűnik, amit kálciumhiány okoz. Kálcium tartalmú levéltrágyával lenne érdemes permetezni.

#29758
Bajer László

Tisztelt szakértő!
Segítségét kérném az alábbi problémára. Szabadföldi paradicsomaim,melyeket sajnos 70 cm-re ültettünk egymás mellé és szép nagyra nőttek, mivel egy régóta pihent földben kertészkedünk. A termések alsó oldalán sötét folt jelenik meg,mikor kezd pirosodni. A zöld terméseken semmi jele elváltozásnak, a levelek egészséges kinézetűek,de ahogy pirosodni kezd megjelenik a folt.
A növények óriásira nőttek a fent említett okból talán. Rendszeresen öntözzük a tövén. A kevés sorköz miatt talán nem jutott megfelelő levegőhöz? Mert összeértek a növények,szabályos dzsungelt alkotva...Ha esetleg más probléma lehet,kérem segítsen.
Köszönettel:Bajer László

#29753
Dr. Varga Mária

Nem betegség, hanem tápanyag-probléma. Milyen érett és mennyi trágyát kapott? Kap-e elég vizet, mert ezzel ellensúlyozni tudjuk a trágya-hatást. A képről nem egyértelmű, hogy a foltos levelek az idősebbek-e vagy az egész növényen megtalálhatók.
Fonálféreg jelenléte is hasonló tüneteket vált ki, milyen gyakran kerül vissza a paradicsom - és a rokon növények - ugyanarra a területre?

#29133
Manev M. Borisz

Tisztelt Szakértő!

Kérném a segítséget az alábbi probléma orvoslása érdekében. Családom évtizedek óta a kertészkedésből él, azonban az utóbbi két - három évben az alábbi képen látható betegség fedte fel a fejét a paradicsom levelein. Beazonosítása igen nehézkes ezért az alábbi kép alapján kérném segítségét.

A paradicsomot idén: Curzat és Kaptan nevű szerekkel kezeltük.

(Tavaly szarvasmarha trágya bevitel volt a paradicsom termőhelyén)

#28925
Vétek Gábor

Tisztelt Kovács Géza!

A kérdés az, hogy milyen kórokozóval, kórokozókkal volt fertőzött az a paradicsom, melyből a magot nyerte.

#8584
Kovács Géza

Tisztelt Szakértők,

Amennyiben fertőzött paradicsommagját ültetem el az idén, a termés is fertőzött lesz ?

Előre is köszönettel,

K.Géza

#8564
Vétek Gábor

Tisztelt Szalai Bálint!

A kép alapján nem egyértelműsíthető, hogy fertőző eredetű kórokról van-e szó, azonban mégis valószínűsíteném, hogy a tüneteket nem kórokozó váltotta ki. Ezt tűnik alátámasztani az a tény is, hogy pl. a leveleken, ill. más növényi részen nem tapasztalt hasonló, rendellenes elváltozást. Lehet, hogy valamilyen más környezeti tényező áll a tünetek megjelenésének hátterében. Ezzel kapcsolatban Pap Edina kolléganőm tud tájékoztatást adni. A fehér, pikkelyszerű kinövésekkel kapcsolatban pedig csak azt tudom tanácsolni, hogy ha bizonyosan élettelenek, könnyen leperegnek, kárt nem okoznak, akkor nem érdemes velük foglalkozni. Biztosan nincs más egyéb, esetleg kevésbé feltűnő tünet a száron? Ha esetleg mégis kíváncsi rá, hogy mi lehet, akkor gazdaboltunkban kollégáim megvizsgálják, ha hoz néhány növénymintát.

#4931
Szalai Bálint

Tisztelt Vétek Gábor!

Kérdéseire a válasz:
- a barna foltosodási tüneteket csak a bogyó részen látom (levelek épek)
- a foltok besüppedők
- a fehér, pikkelyszerű kinövések könnyen lekaparhatók és élettelennek tűnnek (hirtelen jelentek meg)
Bogyóminta-képet mellékeltem.
Köszönöm a választ:

Szalai Bálint
---------------

#4902
Vétek Gábor

Tisztelt Szalai Bálint!

A foltosodással kapcsolatban további kérdés, hogy a tünetek csak a bogyón jelentkeztek, vagy más növényi részeken is láthatók-e. A foltok alatt, belül barnul a terméshús? Besüppedők vagy enyhén kiemelkedők a foltok? A szár belül egészséges? Jó lenne, ha tudna képet küldeni vagy mintát hozni gazdaboltunkba. Megjegyzem, hogy az érés ideje alatt már nem tanácsos (illetve nagyon körültekintően lehet csak)növényvédő szet használni (amennyiben károsítóról lenne szó), mert nehéz betartani a szükséges várakozási időt.
A "fehér, pikkelyszerű kinövések" könnyen lekaparhatók, vagy valóban a növényből fejlődtek? Élő, mozgó vagy élettelennek tűnő dologról van szó?

#4899
Szalai Bálint

Tisztelt Gazdabolt!

Paradicsomaim kb. 3 hete kezdtek beérni, az elején minden rendben volt, de kb. 1 hete észrevettem valamit.
A növény szárán alulról felfelé fehér színű, pikkelyszerű kinövések lettek, a paradicsomok nem nőnek olyan nagyra, ill. nagy részüknél feketés foltok jelentkeztek a piros vagy narancssárga külső felületükön és elszáradnak.
Szeretném megkérdezni, hogy ilyankor mi a teendő, mert még tele vagyok be nem ért paradicsomokkal, viszont félő, hogy elpusztulnak, mielőtt beérnének.
Előre is köszönöm a tanácsot:

Szalai Bálint
-------------------

#4885
Pap Edina

A virágelrúgásnak több oka lehet: túlzott nitrogéntrágyázás, vírus, nem megfelelő megporzás. Amenniyben hibrid paradicsomfajtáról fogott magot vetett el az idén újra, úgy egészen biztos, hogy ez lehet az ok.

#4472
Endrészné Csilla

Érdeklődni szeretnék, hogy mi okozhatja a paradicsomok virágainak elszáradását a kertemben. Egészséges, dús levelű növények, sok virággal, de 10 tőn összesen 3-4 paradicsom növekszik, az összes többi virág elszáradt/tönkrement. Igaz, nem vásárolt, hanem tavaly házilag kiszárított magokat használtam. Ez okozhatja a problémát?
Köszönettel,
Endrészné Csilla

#4469
Vétek Gábor

Kedves Balázs!

A paradicsom hervadását, fonnyadását (ha önmagában az erős lehűlést, a vízhiányt és az egyéb tisztán környezeti tényezőkre visszavezethető okokat kizárjuk), amely hűvös, ködös, csapadékos idő hatására csapásszerűen jelentkezik gyakran okozza a paradicsom fitoftórás betegsége vagy más néven "paradicsomvész" (Phytophthora infestans) nevű kórokozó. A levél-, szár- és bogyófoltosodás mellett a tünetegyüttes részeként pl. a levelek fonákán finom, fehér penészgyep is megjelenik. Ha erről a kórokozóról van szó, akkor május közepétől július elejéig, illetve ősszel, amikor a hirtelen lehűlések csapadékkal párosulva rendszerint bekövetkeznek, permetezni szükséges. Több alkalommal történő védekezésre használható pl. az Acrobat MZ (m.v.i.: 3 nap), a Curzate R (m.v.i.: 3 nap), a Ridomil Gold Plus 42,5 WP, illetve a Galben M vagy R stb. Ha nincs komoly fertőzésveszélyes időszak, akkor elegendő csak kontakt szereket használni.

#3792
Balázs

Tisztelt Tanácsadó!

Tavaly a paradicsomültetvényen teljes egészében kipusztult. Nem tudom milyen betegségről lehet szó ha egyáltalán betegségről van szó én elképzelhetőnek tartom azt is hogy külső környezet miatt történt a növény károsodása. A betegség tünetei: A növény egy hét leforgása alatt úgy nézett ki mint ha leforrázták volna. Tehát teljesen feketés-barnássá változott az egész lombfelület és egyszerűen elfonyadt. Lehet hogy külső környezeti tényező eredményezhette ezt, mert a betegséget szokatlanul hideg, ködös időjárás után tapasztaltam tavaly nyáron. Esetleg lehet az is hogy gombás fertőzésről van szó? Ezt a betegséget idén mindenképpen el szeretném kerülni, ezért kérem tehát segítségét!

Válaszát nagyon szépen köszönöm!

#3790
Vétek Gábor

Tisztelt Wallner Béla!

A kép alapján ugyan nem könnyű megmondani, de nem valószínű, hogy betegség okozta a levelek száradását. Szüret közelében egyébként sem javasolnám a permetezést. A tünetek inkább környezeti okokra vezethetők vissza.

#2195
Wallner Béla

Kedves Edina köszönöm szépen a gyors válaszát

Küldök mégy egy képet a levélről

#2157
Wallner Béla

Kedves Edina köszönöm szépen a gyors válaszát.
Este 19-20 óra közt szoktam locsolni és természetessen nem a napsütésben.
Küldök képet remélem most át megy.
Az egész levél foltosodik nem csak a széle és teljesen elszárad.
Köszönöm előre is a válaszát.

#2156
Pap Edina

Amennyiben napsütésben öntözi a növényeket, elképzelehtő, hogy perzselés a barnulás oka. A nedves lombfelületen azonban a kórokozó gombák is jól érzik magukat, elképzelhető, hogy ez is probléma. Amennyiben a levelek szélén szabálytalan szürkészöld foltokat észlel, illetve a fonákonbarnán beszáradó, nedvesen fehér pöttyöket (konídiumtartókat) lát, akkor ezek a paradicsomvész (fitoftóra) jelei lehetnek. Réztartalmú készítménnyel védekezhet ellen (pl. Cuproxat), aminek élelmezés-egyészségügyi v. ideje 7 nap. De elsősorban a felső öntözést kellene megszüntetnei, legalábbis lehetőleg hajnalban öntözni, hogy a lombozat napközben minél gyorsabban megszáradjon.

#2154