Koreai jegenyefenyő betegsége???

Dr. Némethy Zsuzsanna

Kedves D Csaba!
Szegény fenyő jelenlegi helyén csak szenved, csoda, hogy még él. Tűző napon későbbiekben sem fogja magát jól érezni. De addig a gyökerét kellene kifejlesztenie, tehát a begyökeresedését kellene segíteni. Ez viszont csak nedves , tápdús talajban és 20 C fok körüli hőmérsékletnél és páradús helyen ideális. Ahogy elnézem, jelenlegi helye nem ilyen. Érdemes lenne a fa alatti talajt takarni, mulcsozni, ezzel a föld felforrósodását lehetne megelőzni. Az árnyékolás segíti a begyökeresedését, de nem elég.

#54505
Pap Edina Szaktanácsadó

Legyen türelemmel. Rendbe jöhet a növény.

#54337
Csaba D

Kedves Edina.

Igen kapott. Örökzöld tapoldatott.
Volt amikor kimaradt a locsolás sajnos.
Igen tűző napon van. Akkor veszek árnyékoló hálót is. Sajnos elkezdett feljebb is sárgulni.

#54308
Pap Edina Szaktanácsadó

Az eceten és a kávézaccon kívül kapott valami más tápanyagot? Öntözve is volt? Nagy hőségben célszerű árnyékoló hálóval körbevenni a kis fát, különösen, ha a tűző napnak kitett helyre lett ültetve.

#54303
Csaba D

Kedves Mária!

Idén tavasszal vásaroltam es ültettem el a képeken látható kis fenyőt.
Sajnos 1 hete kb elkezdet barnulni olyan mintha száradna.
Azóta kapott egy kis kávézaccot es 1 kis ecetes vizet hatha a savassaggal lenne a baj, de sajnos nem úgy tűnik hogy használna.
A kepeket ma fotóztam a fenyőről.
Tudna nekem segíteni hogy még megtudjam menteni.
Köszönöm

#54280
Csaba Süle

Kedves Mária,

köszönöm a segítségét :) Reméljük tanácsa javulást eredményez.
Üdv.:
Süle Csaba

#36284
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Az idősebb fák áthelyezése sokkal nagyobb stressz, mint a fiatal, a hajszálgyökereket kevésbé károsító kiemelés során elviselni kényszerülő idősebb példányoké. Úgy látom, nem betegség, de kondíció növelése érdekében több alkalommal permetezze meg magnézium tartalmú lombtrágyával /keserűsó, Fitohorm MG.

#36241
Csaba Süle

további képeket is küldök a fáról
teljes növény - kép 4.

#36067
Csaba Süle

további képeket is küldök a fáról
hajtások a beteg ágon - kép 3.

#36066
Csaba Süle

további képeket is küldök a fáról
teljes növény - kép 2.

#36065
Csaba Süle

Tisztelt Dr Varga Mária,

Szeretnénk a segítségét kérni, vlsz hasonló gonddal küzdünk, mint Lívia. Tavaly nyáron ültettük kb 160 cm magas Koreai jegenyefenyőnket. az ősz folyamán észleltük, hogy tűlevelei barnulni és hullani kezdenek. Mospilannal kezeltük ősszel több alkalommal is, illetve idén tavasszal is, azonban állapota továbbra is romlani látszik. Ennek ellenére sok tobozt hoz és új hajtásokkal gazdagodik, viszont a barnulás folyamata egyre gyorsabb és kiterjedtebb.

Segítségét előre is köszönöm,
Üdvözlettel
Süle Csaba

#36064
Dr. Varga Mária

Levéltetű-kártételnek határoznám. Persze, ilyenkor már nincsenek a növényen a tetvek, átvándorolnak más tápnövényre. Biztonság kedvéért permetezzék meg a növényt Actara vagy Mospilan rovarölő szerrel+Score-Dithane gombaölővel. A gombaölő-kombináció ismétlése szükséges. Tapadásfokozónak a kenőszappant ajánlom /káliszappan/.

#19681
Lívia

7.
beteg hajtások

#19467
Lívia

6.
egészséges hajtások

#19466
Lívia

5.

#19465
Lívia

4.

#19464
Lívia

..

#19463
Lívia

még képek..

#19462
Kovács Lívia

Tisztelt Szakértők!

Tavaly ősszel vásároltunk egy koreai jegenyefenyőt, ami tavasszal szépen fejlődött, vannak kis tobozai, új, gyönyörű hajtásai, de pár hete megbetegedett (illetve lettek látható tünetei)
Először csak pár tűlevele volt barna, ezt betudtuk a lombcserének, de pár nap múlva jobban barnulni kezdtek a tűlevelek, ezek elszáradnak és le is hullanak.

Tény, hogy a pár hetes esőzés és aztán a meleg kedvezhet a kártevőknek, de szabad szemmel és nagyítóval sem látunk rajta semmit: sem pókhálót, sem levéltetvet. Olvastuk, hogy van olyan fenyő levéltetű, ami kifejezetten az idősebb ágakat támadja, ez még illett is volna a jelenségre, de nem látjuk a kártevőt.

Gomba ellen lepermeteztük másfél hete. Ennek nem tudom mikor van látszatja, de azóta az egyik oldala barnult. :-( Este felé történt a permetezés, már nem érte direkt fény, de lehet hogy megperzselődött?

Nagyon megköszönném mihamarabbi válaszukat, mert szeretnénk megmenteni a kis fenyőt,már fél év alatt a szívünkhöz nőtt, ha lehet ilyet egy növénynél mondani.:-)

Még annyit, hogy a leveleken apró tűhegyni foltokként jelenik meg a barnulás, kintről a szár felé, és így barnul be a teljesen.

Köszönettel: Kovács Lívia

#19461