pajzstetü

Gábor Vétek Szaktanácsadó

Kedves Szabó Zsuzsanna!

A növényeken nem pajzstetű, hanem a krizantém fehérrozsda nevű gombás betegség tünetei láthatók.
A súlyos tünetek megjelenésének hátterében valószínűleg több tényező áll: fertőzött anyanövények és dugványok használata, túl gyakori permetezés miatt fokozatosan kialakuló rezisztencia a növényvédő szerekkel szemben, párás mikroklíma, tartósabban nedves levélfelület, a betegségre fogékony fajták, hibridek használata stb.
Hatékony védelem az alábbi módszerek kombinációjával érhető el: 1, kizárólag a krizantém fehérrozsdával szemben ellenálló fajták, hibridek használata (ez a leginkább javasolt); 2, ha ragaszkodik a betegségre fogékonyabb, de egyébiránt önnek bevált fajták ültetéséhez, akkor új, egészséges szaporítóanyag beszerzése és a beteg anyanövények és dugványok eltávolítása és megsemmisítése; 3, Elvileg a dugványok 20 órán keresztül történő, 40C-os vízben történő áztatásával a növények a kórokozótól mentesíthetők (a csávázásra használt vízhez mankoceb hatóanyagú gombaölő szer adható); 4, a páratartalom csökkentése szellőztetéssel; 5, a növények levélfelület-nedvesség időtartamának csökkentése pl. alulról történő öntözéssel; 6, nitrogéntartalmú műtrágyák túlzott használatának kerülése; 7, még a tünetmegjelenés előtt, de legkésőbb az első tünetek észlelésekor Antracol 70 WG permetezése max. 3 alkalommal, kb. 7-10 napos időközökkel. Elvileg a Saprol rózsa gombabetegségek elleni felszívódó szer hatóanyaga a krizantém fehérrozsdája ellen is hatékony, de ennek használata krizantém kultúrában nem engedélyezett. A permetléhez nedvesítő szer (pl. Nonit) hozzáadása javasolt. Az egyes fajták, hibridek esetleges perzselésének elkerülése végett állománypermetezés előtt néhány növényen próbapermetezés elvégzése ajánlott.
A növénymaradványok folyamatos összegyűjtése és megsemmisítése is alapvető fontosságú.

#33070
Zsuzsanna Szabó

Én már sok permetet kipróbáltam, Amistar, actara, Dithane, Mospilan, Tospin, Topas, Vermtiec, Megatox, Bumper, én már nem tudom mi a fenét használjak még, mert csak ráfizetésem van. köszönöm előre is Zsuzsanna Ja és permetezés után két nappal, megint ujabb valami jön, pöndörödik a levél, és alul tei van fehér apró kis pöttyökkel. Olyan mint a foton. De ezek már a lakásban vannak, a nyilasztás miatt.

#33056
Zsuzsanna Szabó

Küldőm a következő képet.

#33055
Zsuzsanna Szabó

Üdv a segítségét szeretném kérni . Szabó Zsuzsanna vagyok Pécsről, és a nagy problémám, hogy minden évben meg őrit a pajzstetű a krizantémokon. De csak a zöld kis gömb, a csokros Zembla, és a Polisádnál tapasztalható, és hiába van permetezve, Amistárral megelőzés ként, ezeken a fajtákon minden évben kijön. De képtelenség megállítani. Én már 3 naponta is permetezek, de valamikor jön az eső, akkor csúszik, és terjed szépen tovább. Hogyan és milyen szerrel tudnám megállítani, vagy mit tudok tenni, mielőtt a dugványokat kiültetem.?Áztassam permetbe, de milyenbe? Nagyon kérem a segítségét, köszönettel Zsuzsanna. / küldök képeket /

#33054
Vétek Gábor

Kedves Ili!

Az Actara 25 WG dísznövényekben nyugati virágtripsz ellen használható, ez esetben az ajánlott dózis 2 g szer / 1 l víz. Egyes zöldségfélék palántáinak beöntözésekor (levéltetvek ellen) 0,4 g szer / 1 l víz ajánlott. A készítmény mindemellett lakásban nem használható! Beltérben, pajzstetvek ellen, dísznövények védelmére a Careo termékcsalád tagjai (koncentrátum, táprúd, permet) engedélyezettek.
A kártevőtől egyébként először mindenképpen érdemes mechanikailag megtisztítani a növényt, amennyire lehet, enyhén szappanos vizes szivacsos letisztogatással. Bár kicsit munkaigényes, de így a rovarokkal együtt ragacsos ürülékük is eltávolítható, ami esztétikai értelemben fontos. Rovarölő szerekkel semmiképpen sem szabad túlkezelni a növényt, mi több, csak akkor lehet indokolt inszekticiddel védekezni, ha a lemosás önmagában nem tűnik kielégítőnek! Fontos továbbá, hogy át kell vizsgálni a többi növényt is, ill. érdemes mielőbb beavatkozni, amint a kártevő első egyedei megjelennek.

#31336
ILI

Tisztelt Szaktanácsadás!növényeinken,pl.papagályvirágon pajzstetűk lettek.
vettem Actara 25wg-t,sajnos nem tudom hogyan készítsek permetszert-4gr ,mennyi vizet tegyek hozzá? a virádok földjére is locsoljak? mennyit? kb 6-8 cserép virág "beteg".Köszönöm segírségét,várom válaszát.üdv.Ili

#31324
Vétek Gábor

Az Actara 25 WG hatékony a pajzstetvek ellen. Ha lepermetezné a növényeket, azt csak szabad térben tegye, és tartsa szem előtt, hogy az elpusztult egyedek nem feltétlenül fognak lepotyogni a levelekről, a növényvédő szeres védekezés csak az újabb pajzstetvek kifejlődését gátolja. Erős fertőzöttség esetén a védekezés szükség szerint később megismételhető.

#15191
1walaky

Pálmáknál mit használjak a pajzstetvek ellen? Elég sok növényről van szó, szóval eléggé hosszadalmas lenne egyenként leszedni róluk...
Előre is köszönöm a választ!

#15175
Vétek Gábor

Kedves Kovács Annamária!

Amennyiben lágyszárú szobanövényekről van szó, akkor az Actara 25 WG megfelelő dózisával (az öntözővízbe keverve és azzal beöntözve) kezelve lehet megfelelő eredményt elérni a pajzstetvek ellen. Ezt megelőzően azonban érdemes szappanos vizes szivaccsal alaposan letisztogatni a növényeket. A jelzett kezelést kb. 10 nap múlva érdemes megismételni. Ily módon jó hatásfokkal mentesítheti a növényeket a kártevőtől. Ügyeljen rá, hogy minden pajzstetves növényt kezeljen le!

#12843
kovács annamária

Üdvözlöm!az én hozzászólásom annyi lenne,hogy a szobanövényemen van a pajzstetű és sehogy sem tudom ki irtani!Denaturált szesszel próbáltam egy ideig hatásos, aztán újra megjelennek!Ha lenne valami hatásosabb más módszer szívesen fogadná!
Előre is köszönöm!

#12817
Vétek Gábor

Tisztelt Rozs Sándor!

A pajzstetvek elleni leghatékonyabb védekezés ideje korán tavasszal, még a szőlő fakadása előtt van. Permetezésre az Agrol Plusz nevű, vazelinolajat tartalmazó készítmény használható 3-4%-os dózisban. A szert csak fagymentes napokon használja majd, mert ekkor jobb a hatékonysága.

#1785
ROZS SÁNDOR


KÉRDÉSEM SZÖLŐBEN PAJZSTETÜ ELLEN MILYEN NÖVÉNYVÉDŐSZERT HASZNÁLJAK ?
ROZS SÁNDOR
LEPSÉNY

#1776