tuja permetezése

Dr. Varga Mária

Kedves Szilágyi úr! A képen látható növény általános tápanyaghiányt mutat. Próbálja meg a permetezést Volldünger 0,5% +Keserűsó 0,2%-os oldatával. Ha javulást tapasztal, ismételje meg a kezelést. A pusztulás sávjában esetleg magas a talajvíz ?

#29705
Szilágyi Péter

Két tuja már elpusztult, és most kezdődik ugyanez a harmadiknál...

#29599
Szilágyi Péter

Kedves Szakértő!

Jópár éves tujáink vannak, eddig semmi gondjuk nem volt de most a problémánk a következő:
Tipikus rozsdásodásnak tűnt először, aztán terjedtek a foltok rohamosan, mígnem a teljes növény egy nagy sárga rozsdafolttá nem vált. A beteg növényt kiástuk, a gyökere porszáraz volt, mintha egyszerűen nem lenne képes vizet felvenni, pedig napi szinten öntözzük őket.
Érdekesség még, hogy egy komplett tujasorból ez az egy darab jutott erre a sorsra, körülötte a többi tökéletes álapotban zöldült.
És végképp fura, hogy az 5-6 szomszédon át ugyanez a helyzet. Pl.: egy 25 darabos tujasorból a középső kettő elpusztul, a többi tökéletesen ép, mintha egy sávban vmi pusztítaná a növényeket.
Sajnos azóta a beteg növényünk melletti egyeden is felleltük a kezdődő jeleket.
És nem a közepén vagy összevissza foltokban kezdődik a rozsdásodás, hanem a tuja egyik fele elkezdi, és szépen terjed tovább.
Kb 3 hét alatt teljesen kivégez egy növényt.
A segítő választ előre is köszönöm.
Szilágyi Péter


#29598
Pap Edina

Mindenképpen várja meg az őszt, de legalább az augusztus végét. 80 centisnél kisebb növényt ne ültessen. Ha sövénynek szeretné, akkor a tőtávolság 60 cm. A fajtamegválasztásnál körül kell nézni, hogy az Ön környékén melyik tűri a legjobban a viszonyokat. Mindenképpen faiskolában, árudában vásároljon, ahol szaktanácsot is kap.

#29528
zimmler gábor

hello
MOst szeretnék elosszor kis csemete tuját ültetni hogyan csináljam

#29431
Pap Edina

A tuja belseje a fényhiánytól kopaszodik. Az idén az aszály és a fagy is rásegített erre. Ha képet küld, többet tudunk mondani. Egyéb tüneteket tapasztal?

#27887
veg iren

Smaragd tujak belseje a szokásosnál jobban
rozsdásodnak, és hullanak .Kérem segitsenek
mert 53 db tujám van, nagyok.
Köszönettel Vég Irén

#27770
Pap Edina

Valószínű napégés, hősokk az aszfalt által visszvert hőtől. Képet kérnénk.

#24985
Rigó Tamás

Üdvözletem

Lenne egy kérdésem a tujáinkkal kapcsolatban.
Még tavaly nyáron elkezdtek száradni, de szerencsére ebben meg álltak és most az utca felöli oldalon sárgás elszineződés látható de a kerytés felöli oldalán pedig szép zöldek ez mitől lehet?

#24888
Pap Edina

Az alsó részek feketedése egyértelműen a kutyavizelettől van. A kutyát távol kell tartani a tujától. A belső barnulásnak leggyakorbb oka a fényhiány (ha túl árnykos helyen van a növény). A tuja fejlődése elegendő vízellátás mellett káliumban és magnéziumban gazdag műtrágyával, illetve lombtrágyával támogatható.

#20892
Török Andera

Jónapot!
Úgyan ilyen az én tújám is mit tegyek , hogy ezt a problémát kiküszöböljem? választ előre is köszönöm

#20665
Vétek Gábor

Kedves Bui Pálné!

Kérdésével kapcsolatban kérem, olvassa el alábbi írásainkat, mely az örökzöldek tartása során felmerülő gyakoribb problémákkal foglalkozik. Talán ezek alapján sikerül körvonalazni a lehetséges oko(ka)t. http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=199
http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=198
Javaslom továbbá a böngészést fórum rovatunk kérdései között is, mivel sokan jeleznek (részben) hasonló tüneteket.

#18438
Bui Pálné

Az előbbi kérdésemben az "ezt még helyre lehet hozni" mondatot kérdőmondatnak szántam.

Köszönöm

#18442
Bui Pálné

Több éve telepitettünk tujákat. Eddig nagyon szépek voltak, de most tavasszal az alsó részén barnulást, de inkább feketedést vettünk észre. Olyan, mintha olajos lenne. Mi okozhatja? Kutyavizelet, vagy lehet más oka is? Ezt még helyre lehet hozni.
A másik gondom, hogy a belső levelei eléggé barnulnak, olyan mintha száradnának el?
Mit lehetne tenni?
Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm.

#18441
Pap Edina

A litván tőzegben nincs semmilyen tápanyag. Valószínű, hogy ez az ok. Tavasztól a talajba tartós műtrágyát javaslok keverni sekélyen, a gyökerek megsértése nélkül, vagy olyan összetett műtrágyát, amiben vannak mikroelemek, főleg magnézium is. A rendszeres öntözés se maradjon el.

#17567
Fricska József István

Öt db tujánk van egy sorban, kb.:160cm-re egymástól. Öt éve telepítettük, nagy gondossággal. Nagy üreges gödör, litván tőzeg stb. Egynek "eltűnt" a vezércsúcsa, enyhén halványabb a többinél, és sokkal erősebben barnul, illetve hullajt a közepében. Szeretnénk megmenteni, ehhez kérnénk segítséget! Üdv'!

#17549
Vétek Gábor

Konkrétan milyen növény(eke)t?

#15798
ocsi1159

altalanos permetezes lombtragyaval

#15760
ocsi1159

altalanos permetezes lombtragyaval

#15759
Dr. Varga Mária

A tujafélék ismert betegségei barnulással ill. száradással járnak. A feketedés oka általában a kutya vizelete - van-e lehetőség arra, hogy kutya tehette ezt a növényekkel? Az is gyanus, hogy az alsó részeken jelentkezik az elváltozás.

#14975